Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Kollár: Švédsko nás môže inšpirovať v oblasti rozvoja demokracie

Na snímke vľavo predseda NR SR Boris Kollár a vpravo predseda Parlamentu Švédskeho kráľovstva Andreas Norlén počas prijatia na Bratislavskom hrade 9. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovenský parlament má podobne ako švédsky zámer vzdelávať verejnosť o demokratických princípoch.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Švédsko môže byť pre Slovensko inšpiráciou v oblasti rozvoja demokracie. Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) to uviedol vo štvrtok pri prijatí predsedu Parlamentu Švédskeho kráľovstva Andreasa Norléna. Témou rokovania bolo aj očkovanie proti ochoreniu COVID-19. S Norlénom sa stretol aj premiér Eduard Heger (OĽANO). Hovorili o zahraničnopolitických témach i spolupráci v oblasti rozvoja nových technológií.

„Som rád, že som vás mohol privítať na Bratislavskom hrade. Ste pre nás inšpiráciou, nakoľko patríte ku krajinám s najviac vyspelou demokraciou,“ vyhlásil Kollár. Stretnutie umožnilo potvrdiť záujem o ďalší rozvoj bilaterálnych parlamentných vzťahov. „Teší ma, že po krátkej odmlke spôsobenej koronakrízou môžeme opäť pracovať na prehlbovaní vzájomnej spolupráce. Slovensko vnímame ako ambicióznu krajinu v rámci Európskej únie,“ povedal Norlén.

Slovenský parlament má podobne ako švédsky zámer vzdelávať verejnosť o demokratických princípoch. V júni tohto roku podpísal aj deklaráciu o spolupráci s rakúskym parlamentom, ktorej cieľom je posunúť mladých ľudí bližšie k demokracii a parlamentarizmu. „Boli by sme radi, ak by sme túto spoluprácu mohli rozšíriť aj so švédskym parlamentom,“ dodal Kollár.

Na snímke vpravo predseda NR SR Boris Kollár a druhý zľava predseda Parlamentu Švédskeho kráľovstva Andreas Norlén v rokovacej sále počas prijatia na Bratislavskom hrade 9. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Jednou z nosných tém rokovania bolo aj očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Predsedovia parlamentov si vzájomne vymenili informácie a skúsenosti o priebehu očkovania obyvateľov, pričom sa zhodli, že očkovanie je jedinou cestou, ako sa vyhnúť reštriktívnym opatreniam. „Miera zaočkovanosti vo Švédsku je na úrovni 80 percent. V súčasnosti sa zameriavame na komunity, ktoré očkovanie odmietajú,“ priblížil Norlén. „Švédsku môžeme túto vysokú mieru zaočkovanosti závidieť. Rovnako ako u nás, tak aj vo Švédsku sú hospitalizovaní s ťažkým priebehom choroby predovšetkým nezaočkovaní,“ komentoval Kollár.

Predseda vlády Heger počas stretnutia so švédskym šéfom parlamentu poukázal na dôležitosť dobrých vzájomných vzťahov aj v kontexte diskusií o budúcnosti Európy. "Švédsko v tomto považujem za kľúčového spojenca," povedal. Rozhovory sa týkali aj aktuálnych zahraničných tém, ale aj prehlbovania vzájomnej spolupráce hlavne v oblasti nových technológií. "Do budúcnosti sa zameriavame hlavne na inovácie, teda elektromobilitu a hydrogén," vyhlásil Heger. Norlén sa zaujímal o reformu súdnictva či boj proti korupcii.

Premiér zároveň poďakoval švédskemu predsedovi parlamentu za účasť na štvrtkovej pietnej spomienke pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Informoval ho tiež, že sa v októbri zúčastní na medzinárodnom fóre venovanom holokaustu a boju proti antisemitizmu vo švédskom Malmö.