Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Kollár v Azerbajdžane rokoval o odmínovaní v Karabachu aj o plyne

Na snímke predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR - Dano Veselský

Kollár pripomenul, že slovenské firmy majú záujem zúčastniť sa na projektoch obnovy na územiach, ktoré web Azernews nazval "oslobodenými od okupácie".

Baku 17. mája (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) sa v stredu v Baku stretol s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom. V mene Slovenska vyjadril plnú podporu územnej celistvosti Azerbajdžanu a rokoval tiež o spolupráci v oblasti odmínovania aj energetiky, uvádza TASR, ktorá tieto informácie čerpala z azerbajdžanského webu Azernews.

Kollár pripomenul, že slovenské firmy majú záujem zúčastniť sa na projektoch obnovy na územiach, ktoré web Azernews nazval "oslobodenými od okupácie". Ide o územia Náhorného Karabachu, o ktoré sa sporia už celé desaťročia Arménsko a Azerbajdžan. Územie je formálne súčasťou Azerbajdžanu, no žijú tam prevažne Arméni. Tieto krajiny viedli o tento región dve vojny, ktoré si vyžiadali desaťtisíce obetí. Posledná vojna sa odohrala na jeseň 2020, trvala 44 dní a skončila sa úspechom Azerbajdžanu.

Šéf slovenského parlamentu taktiež poukázal, že odmínovacie zariadenia zo Slovenska sa používajú na humanitárne účely v tejto oblasti.

S Alijevom diskutovali aj o možnostiach spolupráce v energetike, predovšetkým dodávkach plynu z Azerbajdžanu na Slovensko v rámci iniciatívy Solidarity Ring, ktorú podporuje aj Európska komisia a zúčastňujú sa na nej okrem Slovenska a Azerbajdžanu aj prevádzkovatelia prepravných sietí z Bulharska, Rumunska a Maďarska. Memorandum o porozumení podpísali zúčastnené strany v apríli v Sofii.

Alijev podľa Azernews vyzdvihol "obrovský potenciál" na rozšírenie bilaterálnej spolupráce v obchode, vzájomných investíciách či doprave.

Ako pripomenul Kollár, išlo o jeho druhú návštevu Azerbajdžanu vo funkcii predsedu NR SR. Vlani okrem iného navštívil Šušu, druhé najväčšie mesto v Náhornom Karabachu.