Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kollár: Balkánske krajiny treba podporovať v integračných snahách

Na archívnej snímke Boris Kollár. Foto: TASR - Jakub Kotian

Na schôdzke organizovanej Maďarskom sa zúčastňujú vysokí predstavitelia parlamentov Albánska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Severného Macedónska a Srbska.

Budapešť 24. septembra (TASR) – Slovensko je za rozšírenie Európskej únie o balkánske krajiny, ktoré v ich snahách treba podporovať, povedal novinárom v piatok v Budapešti predseda Národnej rady SR Boris Kollár v úvode desiateho stretnutie predsedov parlamentov krajín juhovýchodnej Európy s účasťou predsedov parlamentov členských krajín Vyšehradskej štvorky.



„Myslím si, že bohužiaľ niektoré západné krajiny majú nejaké výhrady alebo neakcelerujú ten proces, ale ja si myslím, že v tomto je veľmi dobrý formát V4 – a rovnako musím povedať aj slavkovský formát, rovnako to totiž preferuje a presadzuje aj Rakúsko," povedal predseda NR SR.

Podľa Kollárových slov je potrebné dať nejakú víziu alebo nejaké záruky aj týmto krajinám západného Balkánu, aby vedeli, že sa s nimi počíta, že majú pristupovať k prístupovým rokovaniam a majú spĺňať tie kapitoly.

„Je to veľmi dôležité jednak pre ich krajinu, lebo je to určitý reformný a očistný proces a tú krajinu dostane na vyššiu úroveň – samozrejme aj k lepšiemu životu ich občanov –, a zároveň vlastne tým spĺňajú aj tie podmienky prístupových rokovaní," dodal.

„Slovensko preferuje toto rozšírenie a budeme robiť všetko pre to, aby sme ich čo najskôr uvítali v našej spoločnej rodine," konštatoval Kollár.

Na schôdzke organizovanej Maďarskom sa zúčastňujú vysokí predstavitelia parlamentov Albánska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Severného Macedónska a Srbska, ako aj predsedovia parlamentov vyšehradského zoskupenia – Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska.