Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Kollár: Za stav s medveďmi nesie priamu politickú zodpovednosť Budaj

Na archívnej snímke predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zmeny v správaní medveďov sú podľa ochranárov dôsledkom prikrmovania zveri, jednoduchého prístupu ku komunálnemu odpadu či pestovania kukurice aj v chladnejších regiónoch Slovenska.

Bratislava 16. júna (TASR) - Za stav s medveďmi nesie priamu politickú zodpovednosť minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Vyhlásil to predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár v reakcii na ďalší útok medveďa na človeka.

"Dokedy budete otáľať? Kým ´vegetariáni´ zabijú prvé dieťa? Poprípade aj s jeho mamou? Je to vaša priama zodpovednosť a za tento stav či skôr ničnerobenie nesiete aj priamu politickú zodpovednosť a ak k takému niečomu príde, verte mi, že vás nebudeme držať," odkázal Kollár Budajovi na sociálnej sieti.

V stredu (15. 6.) v poobedňajších hodinách zaútočil medveď na záchranára Horskej záchrannej služby (HZS) z oblastného strediska Veľká Fatra, ktorý sa počas služby vracal po turistickom chodníku z Novej hole na Donovaloch. Počas útoku utrpel tržnú ranu na hlave.

Posledné sčítanie populácie medveďov uvádza na území Slovenska podľa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR približne 1200 jedincov. Zmeny v správaní medveďov sú podľa ochranárov dôsledkom prikrmovania zveri, jednoduchého prístupu ku komunálnemu odpadu či pestovania kukurice aj v chladnejších regiónoch Slovenska. ŠOP už avizovala posilnenie zásahového tímu pre medveďa hnedého o ďalších spolupracovníkov.