Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Kollár zvolal dve mimoriadne schôdze, prvá sa má začať v pondelok

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Mikulec už obvinenia odmietol, Mateja Z. podľa vlastných slov nepozná a nikdy ho nestretol.

Bratislava 26. júla (TASR) – Predseda Národnej rady SR Boris Kollár už zvolal obe mimoriadne schôdze iniciované opozičným Smerom-SD. V pondelok o 11.00 h sa má začať 37. schôdza NR SR k cenám energií v roku 2022 a o postupe SR po dokončení plynovodu Nord Stream 2. Po jej skončení má nasledovať ďalšie mimoriadne rokovanie, a to o návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

Smer-SD chce na prvej zo zvolaných schôdzí prerokovať uznesenie, v ktorom od vlády žiada predložiť vecný a časový harmonogram krokov, ktoré podnikne v priebehu septembra, „s cieľom podstatne eliminovať ťažké sociálne dosahy výrazného zvýšenia cien tepla, plynu, elektriny pre slovenské domácnosti a malé a stredné podniky v roku 2022".

Od vlády tiež žiada, aby stanovila postup pri ochrane záujmov Slovenska v súvislosti s ukončením projektu Nord Stream 2. Podľa lídra strany Roberta Fica sa dá očakávať, že koaliční poslanci neschvália program a schôdza sa hneď skončí.

Ministra vnútra chce opozícia odvolávať opätovne. Vyčíta mu viacero vecí, od situácie v rezorte a polícii až po podozrenia z korupcie. Tvrdí, že sa mal stretávať s členom bratislavskej skupiny takáčovcov Matejom Z. v jeho byte, kde mali preberať koordinovanie výpovedí. Kritizuje ho aj preto, že mal údajne prerušiť policajný zásah voči Matejovi Z. a ďalším dvom svedkom. Mikulec už obvinenia odmietol, Mateja Z. podľa vlastných slov nepozná a nikdy ho nestretol.