Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kollár:Znepokojuje ma, keď vidím, že sa holokaust znevažuje či popiera

Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia za účasti predsedu vlády SR Eduarda Hegera, predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (na snímke) a ďalších hostí v Bratislave 9. septembra 2021. Foto: TASR - Michal Svítok

Obete holokaustu si pripomenul Kollár spoločne so švédskym predsedom parlamentu Andreasom Norlénom.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Som veľmi znepokojený, keď vidím, ako sú niektoré sily ochotné holokaust znevažovať, vysmievať sa, prípadne ho popierať. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) to uviedol vo štvrtok na spomienkovom podujatí na Rybnom námestí pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Odsúdil tiež tých, ktorí si popieranie holokaustu osvojili ako svoj politický program.

Prijatie nariadenia, na základe ktorého sa uskutočnila deportácia najväčšej časti slovenských židov do nacistických vyhladzovacích táborov, zostane podľa predsedu Národnej rady SR navždy „čiernou škvrnou vtedajšieho režimu“.

„Nie každé bezprávie sa nás dotýka a pasivita voči nemu nás skôr alebo neskôr dobehne. Som presvedčený, že značná časť Slovákov si to uvedomila už v rokoch vojny a v Slovenskom národnom povstaní to dala jasne na vedomie. Aj tým, že orgány povstania všetky antisemitské normy zrušili. Uvedomili si to aj mnohí tí, ktorí sa nezištne ujali svojich ohrozených židovských spoluobčanov a pomohli im prežiť dobu ohrozenia,“ skonštatoval Kollár s tým, že na ľudskosť sa nikdy nezabúda.



Poukázal tiež na vyhlásenie Slovenskej národnej rady z roku 1990, v ktorom sa ospravedlnila Židom prenasledovaným počas druhej svetovej vojny. „Po formálnej stránke tak uzavrela jednu kapitolu smutných dejín našej spoločnej vlasti. Z vecného hľadiska si však stále musíme pripomínať zlyhania našich politických predstaviteľov, aby sa už podobné veci nikdy nezopakovali,“ vyhlásil.

Obete holokaustu si pripomenul Kollár spoločne so švédskym predsedom parlamentu Andreasom Norlénom. Ako zdôraznil v príhovore Norlén, je dôležité odovzdať ďalším generáciám, čo sa ľudstvo z lekcie holokaustu naučilo. Hovorí o temnej kapitole dejín, ale aj zápase o ľudskosť a súcit.

Na snímke vpravo predseda NR SR Boris Kollár a druhý zľava predseda Parlamentu Švédskeho kráľovstva Andreas Norlén v rokovacej sále počas prijatia na Bratislavskom hrade 9. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Slovensko si vo štvrtok pripomína 80. výročie prijatia Židovského kódexu – protižidovskej právnej normy prijatej vládou Slovenského štátu v roku 1941. Židovský kódex sa radil medzi najtvrdšie protižidovské právne opatrenia v Európe. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pripomenulo, že tragickým vyústením bolo 70.000 obetí holokaustu z územia vtedajšieho Slovenska.