Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Komenského inštitút organizuje webinár, ako hovoriť s deťmi o vojne

Vlak odchádza z Ukrajiny do susedných krajín na železničnej stanici v Ľvove na západnej Ukrajine, v sobotu 26. februára 2022. Foto: TASR/AP

Po dvoch rokoch pandémie, ktorá sa ešte ani poriadne neskončila, zažívame všetci ďalšiu veľkú skúšku, povedala Denisa Adamovičová z Komenského inštitútu.

Bratislava 28. februára (TASR) - Vojna na Ukrajine zasiahla všetkých a citlivo ju vnímajú aj deti. Komenského inštitút sa rozhodol pomôcť rodičom a pedagógom a v pondelok organizuje webinár s odborníkmi o tom, ako hovoriť s deťmi o vojne. TASR o tom informovala Eva Sládková, komunikačná manažérka neziskovej organizácie Živica, ktorá realizuje Komenského inštitút.

"Po dvoch rokoch pandémie, ktorá sa ešte ani poriadne neskončila, zažívame všetci ďalšiu veľkú skúšku. Je pochopiteľné, že mnohé deti pociťujú v tejto situácii strach a úzkosť. Veď aj my dospelí sme plní obáv aj neistoty a deti to vnímajú," povedala Denisa Adamovičová z Komenského inštitútu. V rámci webinára účastníkom poradí psychologička a odborníčka na krízovú intervenciu pre deti Mária Anyalaiová, odborník na riešenie konfliktov Dušan Ondrušek a učiteľ Michal Bohuš.

"Otázok, s ktorými sa na nás obracajú rodičia, ale i pedagógovia, je mnoho. Pýtajú sa, od akého veku sa treba rozprávať s deťmi o vojne, či je správne sledovať s nimi správy z vojnového konfliktu, či otvárať túto tému v rámci vyučovania," uviedol manažér Komenského inštitútu Radoslav Plánička. Diskutujúci povedia aj to, ako zvládať strach a úzkosť.

V rámci webinára sa bude hovoriť tiež o tom, ako rozoznať hoaxy a ako na ne reagovať. Webinár je verejný, začne sa v pondelok o 17.00 h na sociálnej sieti Facebook na profile Komenského inštitútu.