Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Komentár Juraja Hrabka: Prieskum v Maďarsku

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Juraj Hrabko komentuje nedeľňajšie referendum o prerozdeľovaní utečencov na základe kvót, ktoré sa konalo v Maďarsku.

Na celom svete platí, že každé referendum, ktoré je neplatné, nie je ničím iným ako prieskumom verejnej mienky. Maďarsko nie je výnimkou.

O tom, že referendum bude neplatné niet pochybností, hoci k vyhláseniu oficiálnych výsledkov príde kvôli hlasovaniu poštou až o niekoľko dní. Napriek tomu premiér Viktor Orbán už dnes vraví o vynikajúcom úspechu a ako argument predkladá, že proti kvótam hlasovalo viac ako 98 percent účastníkov referenda. Snaží sa tak zastrieť základný fakt – keďže referendum bolo neplatné, je úplne jedno, koľko ľudí v ňom hlasovalo za, proti alebo iným spôsobom, vrátane tzv. hlasovania nohami.

Otázka v referende bola jednoduchá: „Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?“ Výsledok referenda je rovnako jednoduchý - je neplatné. Samozrejme, vyvodiť z toho, že to znamená pre EÚ súhlas maďarských voličov, by bolo rovnakým politickým šarlatánstvom, aké teraz predvádza V. Orbán a spol., keďže to tak vôbec nie je.

O tom, čo bude po referende bolo rozhodnuté už pred jeho konaním. Aj vďaka vládnej kampani bolo každému jasné, že z tých, ktorí sa hlasovania zúčastnia, odpovie na položenú otázku „nie“ veľká väčšina. Čo sa aj stalo. Aj to umožnilo napríklad V. Orbánovi krátko pred hlasovaním vyhlásiť, že ak v referende vyhrá „áno“, odstúpi z funkcie premiéra. Také niečo sa totiž v tomto prípade nemohlo stať ani teoreticky.

Pravdou je, že V. Orbán a spol. už nemajú inú možnosť, ako pokračovať v politickom šarlatánstve, vydávať prehru za víťazstvo a meniť vôľu ľudu, ktorý hlasovaním rozhodol, že referendum je neplatné. Vláda sa rozhodla inak a svoj zámer presadí tak či tak – keď neprešiel referendom, presadí ho v Ústave. Na jej zmenu totiž nepotrebuje ľud, iba straníkov.