Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Komisárka Mijatovičová si uctila pamiatku J. Kuciaka a M. Kušnírovej

Na archívnej snímke portrét zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka v budove redakcie portálu Aktuality.sk v Bratislave v utorok 27. februára 2018. Foto: TASR - Jakub Kotian

Komisárka ukončila odkaz heslami "Protect journalists" a "All for Jan".

Štrasburg/Bratislava 19. februára (TASR) - Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová si v piatok pripomenula tretie výročie smrti zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktoré pripadne na nedeľu.

Mijatovičová zverejnila svoj odkaz na sociálnych sieťach Facebook a Twitter: "Jediným spôsobom, ako poslúžiť spravodlivosti a uctiť si pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, zavraždených pred troma rokmi 21. februára, by bolo definitívne skoncovať s beztrestnosťou za zločiny proti novinárom a zaistiť, aby mohli slobodne a bezpečne pracovať na Slovensku a po celej Európe."

Komisárka ukončila odkaz heslami "Protect journalists" a "All for Jan".

Vyjadrenie zaslala TASR Gaëlle Baussonová z tlačového úradu komisárky.

Investigatívneho novinára spravodajského portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka zavraždili spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vraždách si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (vtedy obaja Smer-SD).

Za vraždy boli zatiaľ potrestaní iba vykonávatelia, objednávatelia ešte spravodlivosti unikajú. Prokuratúra tvrdila, že Kuciakovu vraždu si objednal Marian K. z pomsty za články o jeho podozrivej ekonomickej činnosti. Podľa prvostupňového súdu však nebol predložený žiadny priamy dôkaz tohto obvinenia.