Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Komisárka Z. Stavrovská chystá počas volieb prieskum bariérovosti

Zuzana Stavrovská, archívna snímka. Foto: TASR Marko Erd

Bariérovosť volebných budov a miestností je podľa ÚKOZP problémom nielen pre ľudí odkázaných na invalidný vozík, ale aj starších či iných občanov, ktorým sa ťažšie chodí, prípadne rodičov s kočíkmi.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKOZP) chystá počas spojených regionálnych volieb (29. 10.) internetový prieskum bariérovosti volebných budov a miestností. TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Elena Koritšánska.

"Cieľom je zistiť, či a ako sa od parlamentných volieb v roku 2020 zmenila bariérovosť budov a volebných miestností," vysvetlila komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Voličov, nielen so zdravotným postihnutím, vyzvala, aby sa zapojili do prieskumu, ktorý bude možné vyplniť od 29. októbra do 6. novembra (vrátane) na internetovej stránke www.komisar.sk. Výsledky by mali byť známe do konca decembra.

"Každý občan bude môcť anonymne vyplniť osem otázok, napríklad, či do jeho volebnej miestnosti bol zabezpečený bezbariérový vstup, alebo ako okrsková volebná komisia umožnila odvoliť voličovi s obmedzenou schopnosťou pohybu, ktorý sa sám nemohol dostať do volebnej miestnosti," spresnila hovorkyňa.

Bariérovosť volebných budov a miestností je podľa ÚKOZP problémom nielen pre ľudí odkázaných na invalidný vozík, ale aj starších či iných občanov, ktorým sa ťažšie chodí, prípadne rodičov s kočíkmi. "Postupné odstraňovanie bariér je pritom potrebné nielen na účely volieb, ale aj na účely všeobecného prístupu ľudí s obmedzenou schopnosťou pohybu do týchto objektov," uzavrela komisárka.