Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Komisia SAK šetrí viacero podnetov v súvislosti s Threemou Mariana K.

Na snímke obžalovaný Marián K. počas súdneho pojednávania Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vo veci falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti v Bratislave 5. novembra 2019. Foto: TASR - Martin Baumann

Na pojednávaní v kauze falšovania zmeniek TV Markíza čítal obhajca televízie Daniel Lipšic komunikáciu Mariana K. s viacerými osobami.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Slovenská advokátska komora (SAK) koná voči advokátom podozrivým z porušovania advokátskych predpisov. Revízna komisia SAK prešetruje viacero podnetov v súvislosti s medializovanými kauzami Mariana K. a prepisov jeho Threemy. Uviedla to hovorkyňa SAK Alexandra Donevová v reakcii na otázky TASR.

"Konáme vo všetkých veciach možného porušenia advokátskych predpisov, o ktorých sa dozvieme. Máme prepracovaný a funkčný systém dohľadu nad dodržiavaním stavovských predpisov vrátane etických pravidiel, ktorý dôsledne uplatňujeme aj v aktuálnej situácii," informovala Donevová.

Na pojednávaní v kauze falšovania zmeniek TV Markíza čítal obhajca televízie Daniel Lipšic komunikáciu Mariana K. s viacerými osobami. Medzi nimi má byť podľa Markízy aj obhajca obžalovaného Marek Para. V komunikácii cez Threemu mal Marianovi K. písať o svojom inom klientovi, ktorý bol obvinený v daňovej kauze, známej ako Shark. Para mal podľa komunikácie s obžalovaným Marianom K. komunikovať aj o jeho stretnutiach s bývalým šéfom Národnej kriminálnej agentúry Petrom Hraškom.

"Prepismi Threemy nedisponujeme, reagovať tak môžeme až na v médiách zverejnené informácie. Každú takú informáciu, týkajúcu sa advokáta, vyhodnocujeme a následne kancelária komory podáva Revíznej komisii SAK podnet na prešetrenie," reagovala Donevová s tým, že komisia prešetruje z iniciatívy SAK viacero podnetov.

Poukazuje, že komisia každoročne prijme a prešetruje okolo 500 sťažností na konanie advokátov. "Nezávislé dvojinštančné disciplinárne senáty každoročne vedú a rozhodnú viac ako 100 disciplinárnych konaní voči advokátom," doplnila.

Advokátovi môže byť podľa jej slov udelený disciplinárny postih od napomenutia, cez peňažnú pokutu až po vyčiarknutie zo zoznamu advokátov. "Ak sa advokát dopustí konania v zmysle Trestného zákona, máme efektívne nástroje na pozastavenie jeho činnosti a následné vyčiarknutie zo zoznamu advokátov," uzavrela Donevová.