Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

M. Zajac: Odmietame útoky na občiansky sektor

Na archívnej snímke predseda komory neziskových organizácií Marcel Zajac. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Namiesto systematickej podpory sme svedkami verbálnych útokov na mimovládne organizácie, znevažovania občianskej aktivity a systematického obchádzania participácie, skonštatovala komora.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Komora mimovládnych organizácií Rady vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie (MNO) odmieta obviňovania a konšpirácie o mimovládnych neziskových organizáciách. Objavili sa v ostatných dňoch a prezentovali ich viacerí predstavitelia vládnej koalície aj opozície. Informoval o tom Marcel Zajac z komory mimovládnych organizácií Rady vlády SR pre MNO.

"Mimovládne organizácie sú pevnou súčasťou verejného života a preto máme právo vyjadrovať sa k správe vecí verejných," zdôraznila komora. Aj v prípade, že majú mimovládne organizácie iný názor ako politickí predstavitelia, samosprávy či politické strany, neznamená to, že "sú teroristi".

Komora sa vo vyhlásení vymedzila voči opakovaným útokom na občiansky sektor, ale aj klamstvám a demagógii, ktoré sa v ostatných dňoch vyskytli v súvislosti s činnosťou mimovládnych organizácií a aktuálnymi témami, ako sú očkovanie, boj proti korupcii či návrh reformy národných parkov.

"Predstaviteľom koaličných i opozičných strán by sme chceli pripomenúť, že bývalá aj terajšia vláda sa sami a dobrovoľne prihlásili k myšlienke podpory občianskej spoločnosti, otvoreného vládnutia a podpory participácie na správe vecí verejných. Namiesto systematickej podpory sme svedkami verbálnych útokov na mimovládne organizácie, znevažovania občianskej aktivity a systematického obchádzania participácie," skonštatovala komora.

Mimovládne neziskové organizácie budú v najbližších dňoch žiadať zvolanie Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie. Budú tiež iniciovať stretnutie s vládnym splnomocnencom pre rozvoj občianskej spoločnosti, ako aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) a predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina).