Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Komora sestier: Čaputová poukázala na hlavné problémy zdravotníctva

Na archívnej snímke prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová Foto: TASR/Erika Ďurčová

Tisíce sestier podľa šéfky komory odchádzajú aj pre zlé pracovné podmienky, nízke mzdy a nekvalitné riadenie jednotlivých pracovísk.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok vo svojej správe o stave republiky poukázala na kľúčové problémy slovenského zdravotníctva. Pre TASR to v reakcii uviedla Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA). Tá združuje 33.000 sestier a pôrodných asistentiek.

Hlava štátu poukázala vo svojej správe o stave republiky na vysoké počty obetí pandémie i na preťaženosť zdravotníckeho systému a nemocníc. Vyzdvihla nasadenie zdravotníkov, vďaka ktorým zdravotníctvo neskolabovalo úplne.

"Sektor zdravotníctva má veľké množstvo problémov, pred ktorými kompetentní zatvárali oči dlhé roky. Problémy, ktoré možno dnes vnímame viac citlivejšie, tu už boli a samotná pandémia ich len posunula na svetlo sveta," povedala prezidentka komory Iveta Lazorová.

Tvrdí, že zdravotnícky systém sa dostal do "bodu zlomu" aj v súvislosti so šíriacim sa delta variantom nového koronavírusu a rizikom príchodu tretej vlny. Tisíce sestier podľa šéfky komory odchádzajú aj pre zlé pracovné podmienky, nízke mzdy a nekvalitné riadenie jednotlivých pracovísk. Uviedla, že sestry sú traumatizované, vyčerpané a predčasne odchádzajú z profesie.

Univerzity, ktoré vzdelávajú budúce sestry, podľa komory nemajú dostatočné kapacity na to, aby vykompenzovali enormný odlev pracovných síl v ošetrovateľstve.

Komora sestier a pôrodných asistentiek rovnako ako prezidentka pripomenula, že podľa aktuálnych údajov z registra sestier a pôrodných asistentiek od začiatku roka do 30. augusta odišlo 772 sestier a pôrodných asistentiek. Ďalších 582 registrácií komora pozastavila z dôvodu dlhodobého nevykonávania povolania. "Ide o 20-percentný nárast odchodu sestier zo systému oproti tomu istému obdobiu v roku 2020, teda v čase pred začiatkom silnej druhej vlny pandémie. Dôvodov, prečo sestry odchádzajú, je viac. Pandémia ale urýchlila rozhodnutie sestier odísť zo systému zdravotnej starostlivosti," dodala Lazorová.