Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Komora sestier: Nemohli sme nominovať odborníčku rezortu zdravotníctva

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa prezidentky komory Ivety Lazorovej si v SLK uvedomili, že ich komora nie je príslušná na takúto nomináciu, no SLS svoju nomináciu ministerstvu zaslala.

Bratislava 24. februára (TASR) - Predstavitelia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) sa sťažujú, že nemohli nominovať svojho kandidáta na hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre pôrodnú asistenciu. MZ SR obsadzovalo pozíciu po tom, ako sa v januári po piatich rokoch skončil mandát Elene Drapáčovej. Ministerstvo tvrdí, že pri nomináciách na túto pozíciu postupovalo v súlade so Štatútom hlavných odborníkov a krajských odborníkov.

"Podľa verejne dostupných informácií boli o nomináciu oslovené dve spoločnosti – Slovenská lekárska komora (SLK) a Slovenská lekárska spoločnosť (SLS)," uviedol člen rady a prezídia SKSaPA Milan Laurinc. Podľa prezidentky komory Ivety Lazorovej si v SLK uvedomili, že ich komora nie je príslušná na takúto nomináciu, no SLS svoju nomináciu ministerstvu zaslala. "Žiaľ, aj to svedčí o tom, že ešte stále si niektoré lekárske kruhy neuvedomujú, že povolanie sestier a pôrodných asistentiek nie je riadené lekármi, a uzurpujú si nárok na zasahovanie do rozhodovania o nich," konštatuje Lazorová.

Hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová pre TASR reagovala, že sekcia zdravia MZ SR požiadala o nomináciu hlavného odborníka pre pôrodnú asistenciu SLK a SLS v súlade so Štatútom hlavných odborníkov a krajských odborníkov. SLK podľa nej uviedla, že nedokáže žiadosti MZ vyhovieť, keďže na nelekársku profesiu pôrodná asistencia nemá zriadené sekcie. Výbor Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti SLK však nominoval Martinu Baškovú, ktorú ministerstvo následne vymenovalo za hlavnú odborníčku MZ SR pre pôrodnú asistenciu. Pozíciu zastáva od 20. januára.

Podľa Laurinca neboli sestry a pôrodné asistentky vylúčené z rozhodovania prvýkrát. "Nielen v tomto volebnom období, ale aj v minulosti sa stávalo realitou, že pri mnohých návrhoch zákonov a vyhlášok, ktoré sa týkali ošetrovateľstva alebo pôrodnej asistencie, rozhodovali Národná rada (NR) SR a MZ SR bez toho, aby sme mali možnosť vyjadriť sa. Naši odborníci v ošetrovateľstve a pôrodnej asistencii napriek skutočnosti, že končiaca vláda SR vo svojom programovom vyhlásení deklarovala vzájomný dialóg, reálne nemali možnosť ovplyvniť legislatívny proces," tvrdí Laurinc. "NR SR v tomto období prijala niekoľko nekoncepčných, nezmyselných prílepkov zákonov, ktoré negatívne ovplyvnili zdravotnícky systém na Slovensku," dodal. Podľa Lazorovej rozhodovanie o sestrách a pôrodných asistentkách bez účasti ich stavovskej organizácie neprispieva k dobrým vzťahom ani k podpore spolupráce.

Zástupcovia ministerstva zdravotníctva odmietajú tvrdenia, že by sa o segment sestier nezaujímali. "Na pôde ministerstva zdravotníctva sa zriadila pozícia ministerskej sestry, ktorá je práve prvkom na prepojenie pôdy rezortu so sestrami v praxi. Hlas sestier pozorne počúvame a mnohé systémové kroky sme pre ne nastavili. Sestry sú segmentom, ktorému Ministerstvo zdravotníctva SR venuje a venovalo za uplynulé štyri roky veľkú pozornosť," povedala Eliášová. MZ SR si podľa nej prácu sestier váži a pracuje na ďalšom rozšírení ich kompetencií, napríklad v predpisovaní zdravotníckych pomôcok. "Ministerstvo zdravotníctva zodpovedne prihliada aj na adekvátne pracovné podmienky sestier a pracuje na ich postupnom zlepšovaní," dodala Eliášová. Do nemocníc podľa nej išli historicky najvyššie investície a v uplynulých troch rokoch bolo približne 240 miliónov eur z kapitálových výdavkov použitých na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu priestorov, nákup zdravotníckych prístrojov a zariadení.