Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Komora sestier: Obmedzenie záchranárov na slobode bola rana pod pás

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podporu protestujúcim vyjadrili Lekárske odborové združenie, Asociácia súkromných lekárov SR, Slovenská lekárska komora a ďalší.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Minulotýždňové obmedzenie záchranárov na slobode bola pre všetkých rana pod pás. Sklamaním sú aj vyjadrenia premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ktorý protest záchranárov stotožnil s protestami opozičných strán. Informoval o tom riaditeľ Kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Lukáš Kober.

"Toto prirovnanie spôsobilo, že sme sa stali terčom rôznych slovných útokov a znevažovania práce záchranárov či sestier," uviedol Kober. Na zhromaždení sa zúčastnila aj SK SaPA. Nenásilnou formou chceli zdravotníci žiadať o lepšie podmienky pre tých, ktorí sú v boji proti pandémii v prvej línii.

"Vyzývame tiež vládnych predstaviteľov, aby prestali bagatelizovať údaje o nedostatku sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku," poukázal Kober. Pripomenul, že s problémom nepriznania skutočného nedostatku zdravotníkov sa komora stretáva už vyše desať rokov.

Od začiatku pandémie vstúpilo podľa Kobera do systému zdravotníctva spolu 765 sestier a pôrodných asistentiek – absolventov. Za to isté obdobie odišlo zo systému zdravotníctva 1643 sestier a pôrodných asistentiek. Ďalších 1539 požiadalo o pozastavenie výkonu profesie.

Záchranári chceli v utorok (14. 12.) protestom upozorniť na neriešenie svojho postavenia i postavenia zdravotníkov zo strany vlády a poslancov Národnej rady SR. Na proteste zasahovala polícia, zadržala dve osoby, ktoré neskôr prepustila. Jedným z predvedených na obvodné oddelenie bol prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov (SKZZ) František Majerský. Protestujúci boli podľa policajtov opakovane vyzývaní policajnými hliadkami, aby sa z dôvodu vyhláseného núdzového stavu na území Slovenska nezhromažďovali.

Podporu protestujúcim vyjadrili Lekárske odborové združenie, Asociácia súkromných lekárov SR, Slovenská lekárska komora, Zväz ambulantných poskytovateľov či napríklad Konfederácia odborových zväzov SR. Zásah polície viacerí z nich považujú za unáhlený a odsudzujú ho.