Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Komora záchranárov berie na vedomie návrh na odvolanie šéfa ÚDZS

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Zástupcovia komory požiadali ministerku na utorkovom (1. 10.) stretnutí na tému výberových konaní na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby, aby v tejto veci začala konať.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Slovenská komora zdravotníckych záchranárov (SKZZ) berie na vedomie návrh ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantky Smeru-SD) na odvolanie predsedu Úradu pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Tomáša Haška. Ako informoval hovorca záchranárov Michal Weinciller, kroky príslušných orgánov budú pozorne sledovať.


Zástupcovia komory požiadali ministerku na utorkovom (1. 10.) stretnutí na tému výberových konaní na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby, aby v tejto veci začala konať.

Priebeh tendra záchranári nechcú komentovať, ale považujú za potrebné zopakovať, že "v tejto výberovej komisii nemalo zastúpenie Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby, ktoré riadi záchranky v celej krajine, a napríklad ani komora záchranárov, ktorá zastrešuje všetkých záchranárov pracujúcich v záchrannej zdravotnej službe".

Ministerka zdravotníctva podáva návrh na odvolanie ÚDZS Tomáša Haška. Príčinou sú závažné dôvody, ktoré vzbudzujú pochybnosti o správnosti postupu úradu v procese výberového konania na licencie pre záchranky. Pre odvolanie sa rozhodla na základe stretnutia so záchranármi a ďalších dostupných informácií.

ÚDZS vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS) v polovici júna, týkalo sa 328 bodov. Najviac ich získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Haško zaujatosť členov komisie odmieta. Trvá na tom, že tender bol v súlade s príslušnou legislatívou.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR podalo v prípade podnet, ktorým sa aktuálne zaoberá Národná kriminálna agentúra.