Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Komorné koncerty SND pokračujú naživo, najbližšie zaznie Beethoven

Budova Slovenského národného divadla, foto z archívu. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Koncert z Operného salóna budú naživo streamovať na YouTube SND.

Bratislava 16. februára (TASR) - Opera Slovenského národného divadla (SND) pozýva svojich priaznivcov na komorný koncert z diel Beethovena a Hummela. Prvý zo série komorných koncertov členov orchestra SND sa uskutoční v nedeľu 20. februára o 16.00 h v Opernom salóne SND naživo, ale aj online v priamom prenose.

"V aktuálnej sezóne 2021/2022 privítame na komorných koncertoch klarinetové kvarteto, dychové kvarteto a kvinteto, sláčikové kvarteto a hobojové trio," uviedol pre TASR šéfdramaturg Opery SND Jozef Červenka k cyklu komorných koncertov, ktorý iniciovali viacerí hráči Orchestra Opery SND s ambíciou venovať sa popri rozsiahlom opernom a baletnom repertoári aj komornej hudbe pre tradičné i menej tradičné nástrojové kombinácie. Pilotným podujatím projektu bolo uvedenie Septeta Es dur, op. 20 pre husle, violu, violončelo, kontrabas, klarinet, fagot a lesný roh od Ludwiga van Beethovena, ktorý SND odvysielalo pri príležitosti 250. výročia narodenia skladateľa v rámci online projektov v decembri 2020.

"Komorné koncerty SND pokračujú už naživo, na najbližšom koncerte sa predstaví Ensemble Varietas s programom Beethoven & Hummel, na ktorom ako hosť vystúpi člen Činohry SND Martin Huba," spresnil Červenka.

Spojenie komornej tvorby Beethovena a Hummela do programu jedného koncertu nie je náhodné. Organizátori podujatia pripomínajú, že Johann Nepomuk Hummel, bratislavský rodák, bol považovaný za jedného z najvýznamnejších skladateľov a brilantných klavírnych virtuózov svojej doby. "Vo Viedni bol žiakom Mozarta a neskôr ho osobné priateľstvo spájalo s Ludwigom van Beethovenom. V roku 1819 sa usídlil v nemeckom Weimare, kde spolu s Johannom Wolfgangom Goethem patril k najváženejším osobnostiam," dodáva SND s tým, že život Beethovena je tiež spojený s Bratislavou a jej okolím (najmä kaštieľom v Dolnej Krupej). Fragmenty z Beethovenových listov Hummelovi bude na koncerte čítať Huba.

Koncert z Operného salóna budú naživo streamovať na YouTube SND.