Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Títo ľudia kandidujú na posty primátorov slovenských krajských miest

Komunálne voľby, ilustračné foto. Foto: TASR/Adriana Antošková

Teraz.sk vám ponúka základné informácie o 71 kandidátoch, ktorí budú podľa zdrojov TASR bojovať o posty primátorov Bratislavy, Košíc, Prešova, Banskej Bystrice, Nitry, Trenčína, Trnavy a Žiliny.

Bratislava 22. septembra (Teraz.sk) - O posty primátorov krajských miest na Slovensku bojuje spolu 71 kandidátov. Teraz.sk vám ponúka základné informácie, ktoré o týchto kandidátoch uvádza Tlačová agentúra Slovenskej republiky.

Bratislava

O stoličku primátora hlavného mesta zabojuje v novembrových komunálnych voľbách desať kandidátov.
O post šéfa bratislavskej samosprávy opäť zabojuje 58-ročný súčasný primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD), ktorý je aj vysokoškolským učiteľom. Jeho vyzývateľmi budú 69-ročný herec a politik Milan Kňažko (nezávislý s podporou KDH), 50-ročný právnik a súčasný mestský poslanec Ivo Nesrovnal (nezávislý, nedávno vystúpil z SDKÚ-DS) i kandidátka strany Sieť Tatiana Kratochvílová. Za 55-ročnou manažérkou tiež stojí SaS, Most-Híd a SDKÚ-DS.

Na snímke pohľad na Bratislavský hrad.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Primátorom chce byť aj Miroslav Dragun z občianskeho združenia Nie ropovodu, ktorý je s vekom 25 rokov najmladším kandidátom. Pôsobí ako riaditeľ Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja. Ďalšími uchádzačmi sú 68-ročný manažér Gabriel Karácsony (Priama demokracia) i 50-ročná ekonómka Kristína Ulmanová a 61-ročný strojný inžinier Peter Čiernik, ktorí sú nezávislými kandidátmi. O post sa uchádza aj Ivan Bielik, vysokoškolský učiteľ vo veku 60 rokov, ktorý je z Ľudovej strany Naše Slovensko. Kandidatúru avizoval aj fotograf Andrej Palacko, mesto ho najprv medzi kandidátmi nespomínalo. Riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy však po kontrole pre TASR potvrdil, že kandidátov je celkovo 10 a o post sa bude uchádzať aj Palacko. Tento nezávislý kandidát má 59 rokov.

Košice

O kreslo košického primátora zabojuje vo voľbách 15. novembra osem kandidátov. Ako TASR informoval zapisovateľ volebnej komisie Stanislav Takáč, kandidačné listiny odovzdalo šesť straníckych kandidátov a traja nezávislí, pričom medzi záujemcami je len jedna žena. Počet kandidátov na post primátora Košíc sa napokon, podobne ako pred štyrmi rokmi, ustálil na čísle osem. Ako informuje oficiálna stránka mesta, Združenie robotníkov Slovenska odvolalo v pondelok 22. septembra kandidatúru Mariána Skurkaia.

Na snímke Dóm sv. Alžbety.
Foto: TASR/František Iván


Tou je 37-ročná vysokoškolská pedagogička Alena Bašistová. Podporuje ju strana Sieť a Most-Híd, ktorý v ostatnom volebnom období na komunálnej úrovni v Košiciach spolupracoval so Smerom-SD. Bašistová je zároveň najmladšou z kandidátov na post primátora.

O miesto v košickej radnici sa budú uchádzať 42-ročný Boris Urbančík za stranu TIP, 55-ročný Ivan Goňko za Jednotu – ľavicovú stranu Slovenska, 43-ročný súčasný primátor Richard Raši (Smer-SD), 60-ročný Jozef Holečko, ktorý už vo vlaňajších regionálnych voľbách neúspešne kandidoval na funkciu predsedu košického samosprávneho kraja. V zozname kandidátov nechýba 56-ročný Rudlof Bauer, ktorého podporuje široká pravicová koalícia (KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK-MKP, KDS, OKS, DS a OĽaNO), 52-ročný nezávislý Ján Dečo a 63-ročný rovnako nezávislý Jaroslav Džunko.

Prešov

V meste Prešov odovzdalo kandidátne listiny na post primátora spolu desať kandidátov. O kreslo sa uchádza deväť mužov a jedna žena.

Prešov, ilustračné foto.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Najmladší z uchádzačov je 25-ročný občiansky aktivista Filip Antošovský. Za ním sú ďalší nezávislí - Rudolf Dupkala a Martin Matejka. Obaja majú 33 rokov. Prvý je riaditeľ Šarišskej galérie, druhý predseda občianskeho združenia. Najstarším uchádzačom je 72-ročný dôchodca Miroslav Bernik kandidujúci za Komunistickú stranu Slovenska.

Primátorom chce byť i 50-ročný hlavný kontrolór Alexander Ernst a po tretíkrát kandiduje aj súčasný štatutár mesta Pavel Hagyari. Tentoraz ide do volieb ako nezávislý, no s podporou strany Smer-SD. Ako prvý odovzdal kandidátne listiny Martin Ďurišin, 35-ročný pedagóg kandidujúci za stranu Sieť.

O kreslo primátora prejavil záujem aj Ondrej Chlebovec, ktorý má 67 rokov a kandiduje ako nezávislý. Nezávislým kandidátom je i 51-ročný invalidný dôchodca Vladimír Soľanka. Jediná žena medzi kandidátmi je Andrea Turčanová, ktorá je nominantkou širokej koalície strán KDH, SDKÚ-DS, OĽaNO, Most-Híd, NOVA a OKS. Má 47 rokov a v súčasnosti pracuje ako riaditeľka domova sociálnych služieb.

Žilina

O post primátora Žiliny sa bude v novembrových komunálnych voľbách uchádzať, rovnako ako pred štyrmi rokmi, 10 kandidátov. Šiesti z nich podali kandidátky ako nezávislí.

Žilinská radnica, ilustračné foto.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Kandidatúru na post primátora Žiliny doteraz oficiálne oznámili súčasný primátor Igor Choma (Smer-SD), podpredseda KDH Peter Belinský, kandidát koalície politických strán Sieť, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, Most-Híd a OKS Martin Barčík a nezávislí kandidáti Róbert Kašša, Štefan Comorek a Zdenka Radolcová. Podľa medializovaných informácií sa bude o post primátora uchádzať aj predseda Kresťanskej Slovenskej národnej strany (KSNS) Ján Slota a nezávislý kandidát Igor Ryban.

Trnava

Päť kandidátov na post primátora Trnavy sa zaregistrovalo do nadchádzajúcich novembrových komunálnych volieb. Súčasný primátor nekandiduje, na jeho miesto chcú zasadnúť dvaja nezávislí a traja stranícki uchádzači.

Z tradičného jarmoku v Trnave, ilustračné foto.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Na post primátora Trnavy kandidujú 32-ročný nezávislý kandidát Peter Bročka, známy predovšetkým z tretieho sektora, 59-ročný nezávislý kandidát Jozef Klokner, stavebný inžinier, predtým aj komunálny politik, za SNS 58-ročný živnostník Róbert Schmidt, podpredseda Slovenskej živnostenskej komory, ďalej 45-ročný súčasný zástupca primátora Bystrík Stanko za Smer-SD a 54-ročný technik, komunálny politik Ján Žitňanský za koalíciu KDH, SDKÚ-DS, OĽaNO, NOVA, SaS s podporou Mostu-Híd a Strany zelených.

Nitra

O post primátora Nitry sa budú v novembrových komunálnych voľbách uchádzať siedmi kandidáti. Piati sú nominantmi politických strán, dvaja kandidujú ako nezávislí kandidáti. Koalícia Smer–SD, KDH a SNS nominovala súčasného primátora, 60-ročného Jozefa Dvonča. Jeho protikandidátom bude 63-ročný ekonóm Ján Kovarčík, nominant koalície Národ a Spravodlivosť – naša strana, Právo a Spravodlivosť, Strana demokratického Slovenska. Bývalý poslanec parlamentu bol v minulosti podpredsedom ĽS-HZDS.

Nitra - Tržnica, ilustračné foto.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


O post primátora sa bude uchádzať aj 56-ročný stavebný inžinier Viliam Mokráň. Nominant Kresťanskej ľudovej strany bol v roku 1994 poslancom mestskej časti Bratislava – Karlova Ves. V ďalších rokoch opakovane a neúspešne kandidoval na poslanca Národnej rady SR, na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, na primátora Nitry, primátora Bratislavy i na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Nominantom Komunistickej strany Slovenska je 56-ročný strážnik Pavol Leštinský. Na post primátora kandidoval aj v roku 2006. Vtedy sa „po zvážení svojich reálnych šancí na víťazstvo“ vzdal kandidatúry krátko pred voľbami. Strana Sieť nominovala do volieb 26-ročnú tlmočníčku a prekladateľku Dominiku Tekeliovú.

Ako nezávislí kandidáti zabojujú o post primátora Nitry 38-ročný obchodný manažér Dušan Damašek a 38-ročný politológ Róbert Švec. Predseda Slovenského Hnutia Obrody neúspešne kandidoval na tento post už v rokoch 2002 a 2010. Prekvapením v Nitre je, že na kandidačnej listine chýba Tomáš Galbavý. Bývalý člen SDKÚ avizoval záujem kandidovať na post primátora Nitry ako nezávislý, napokon však kandidačnú listinu neodovzdal.

Trenčín

V Trenčíne zabojuje v novembrových komunálnych voľbách o primátorské kreslo pätica kandidátov.

Úradujúci primátor, 45-ročný Richard Rybníček, kandiduje ako nezávislý, podporu mu však vyjadrilo sedem stredopravých strán a hnutí (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, NOVA, SaS, OĽaNO a OKS), ako aj strana Smer-SD. Ďalšími tromi nezávislými kandidátmi sú 57-ročná advokátka Danica Birošová, 34-ročný manažér Tomáš Vaňo a 60-ročný technik Jozef Žiška. Jediným politickým kandidátom je 41-ročný podnikateľ Martin Žáčik kandidujúci za Ľudovú stranu Naše Slovensko.

Trenčiansky hrad, ilustračné foto.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Banská Bystrica

O post primátora Banskej Bystrice sa v novembrových komunálnych voľbách bude uchádzať až 15 kandidátov, z toho osem nezávislých, ktorí do nedeľňajšej polnoci (21. 9.) doručili na mestský úrad svoje kandidátne listiny.

Na snímke pohľad z Hodinovej veže na hradný Barbakan na Námestí Š. Moysesa v Banskej Bystrici
Foto: TASR/Branislav Račko


Ako už oficiálne odznelo, o stoličku primátora a hlasy voličov pod Urpínom zabojujú stranícki kandidáti: podnikateľ v oblasti autodopravy Ľubomír Hadvičák (TIP), podnikateľ v oblasti výstavby a správy nehnuteľností Miroslav Ivan (SaS), vysokoškolský pedagóg a právnik Marian Korytiak (Sieť) a bývalý komunálny politik Peter Lačný (KDH).

Ďalším kandidátom je Jozef Sásik, predseda Slovenskej ľudovej strany, ktorý dnes pre TASR potvrdil svoju kandidatúru. Kandidáta na primátora má aj Demokratická občianska strana (DOST).

Ostatní kandidáti idú do volebného súboja o primátorské kreslo ako nezávislí. Svoju kandidatúru zatiaľ oficiálne oznámili mestský poslanec a vedúci krematória a cintorínov v meste Pavol Bielik, súčasný primátor Peter Gogola, advokát Peter Múkera a riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Ján Nosko (s podporou SMER-SD, SDKÚ-DS, SNS, SMS).

Mená ďalších štyroch nezávislých kandidátov zapisovateľ Mestskej volebnej komisie (MsVK) mesta Banská Bystrica Karol Langstein zatiaľ nezverejnil.

"Stretnutie MsVK má byť zvolané primátorom mesta od dnes do piatich dní. MsVK preverí kandidátne listiny a ostatné zákonom stanovené veci a následne vydá Rozhodnutie o registrácií alebo neregistrácii kandidátov. Do 11. októbra by mala MsVK uverejniť zoznam zaregistrovaných kandidátov. Do tohto času môže len MsVK rozhodnúť, ktoré osobné informácie poskytne alebo neposkytne médiám," reagoval Langstein.

Pre TASR však svoju kandidatúru na primátora dnes potvrdil bývalý náčelník mestskej polície Ľubomír Piterka. "Áno, kandidátnu listinu som odovzdal. Do volieb idem ako nezávislý a nestranícky kandidát. Nerozumiem, prečo by sa to nemalo zverejniť. Je to predsa vec verejná, keď kandidujem. No neprekvapuje ma to,Banská Bystrica je v tomto špecifické mesto," reagoval.

Rovnako svoju kandidatúru pre TASR potvrdila aj manažérka Janka Slaná, aj ona ide do volieb o post primátora ako nezávislá kandidátka.