Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Komunitám na Slovensku pomáhalo v lete 59 zahraničných dobrovoľníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Miroslava Siváková

Počas jedného až dvoch týždňov pomáhali na ôsmich verejnoprospešných projektoch.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Miestnym komunitám na Slovensku prišlo počas leta pomôcť 59 dobrovoľníkov z Ázie, Ameriky a Európy bez nároku na finančnú odmenu. Počas jedného až dvoch týždňov pomáhali na ôsmich verejnoprospešných projektoch. Informovala o tom Miroslava Zváčová z občianskeho združenia (OZ) INEX Slovakia.

Dobrovoľníci z Bieloruska, Francúzska, Macedónska, Nemecka, Španielska, Mexika, Portugalska a iných krajín pricestovali podľa Zváčovej na vlastné náklady, aby u nás pomohli s renováciou hradov, na environmentálnych projektoch či s aktivitami pre mladých ľudí s postihnutím.

"Vďaka ich pomoci sa sprístupnila cesta k zrúcanine hradu Lipovce, ktorý sa môže začať renovovať. Dobrovoľnícke aktivity prebiehali i na hradoch Obišovce, Brekov a Čabraď. V Zlatnej na Ostrove dobrovoľníci pripravovali konské dostihy, opravili most a naučili sa niečo o biodiverzite. Nemenej populárne boli aktivity pre ľudí s postihnutím. Bez ich pomoci by sa klienti DSS Integra a OZ Barlička nedostali na výlet ku koňom a na Popradské pleso," priblížila.

Prostredníctvom projektu mohli podľa Zváčovej mladí ľudia spoznať kamarátov z celého sveta, stali sa tolerantní voči iným kultúram a zdokonalili sa v cudzích jazykoch. Zahraniční dobrovoľníci podľa nej zas mohli spoznať kultúru Slovenska vďaka domácim dobrovoľníkom. "Napomáhali tomu workshopy o predsudkoch a stereotypoch, ochrane životného prostredia, prezentácie krajín, rozdielnych kultúr a podobne," doplnila.