Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Konanie súdu v kauze vraždy J. Kuciaka premiér nechcel komentovať

Na snímke vľavo predseda vlády SR Eduard Heger a vpravo rakúsky kancelár Sebastian Kurz po bilaterálnom stretnutí prichádzajú po Tyršovom nábreží na tlačovú konferenciu 15. júna 2021 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

Najvyšší súd SR v utorok rozhoduje o odvolaniach v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Bratislava 15. júna (TASR) - Prebiehajúce konanie súdu v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nechcel komentovať predseda vlády Eduard Heger ani rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Uviedli to na spoločnej tlačovej konferencii po bilaterálnom rokovaní.

"Z hľadiska rozhodnutia súdov je dôležité, aby politici rešpektovali tieto rozhodnutia a nemali by ich komentovať o to viac, keď ešte nie sú vynesené," uviedol Heger. Podľa neho si je potrebné počkať na verdikt, a potom ho rešpektovať.

Podľa Hegera je dôležité, aby každý, kto pracuje pre štát, si uvedomil, že pracuje v prospech občanov, a preto hájil záujmy a napĺňal misiu inštitúcie, pre ktorú pracuje. "Vieme, že dôveryhodnosť nielen v orgány činné v trestnom konaní, ale aj v justíciu závisí práve od takýchto rozhodnutí," poznamenal. Praje sudcom, aby rozhodovali čo najlepšie podľa svojho vedomia a svedomia a spravodlivo tak, ako to káže zákon.

Kurz poznamenal, že už keď zavraždili investigatívneho novinára, tak to odsúdil. Prebiehajúce konanie súdu nechcel komentovať.

Najvyšší súd SR v utorok rozhoduje o odvolaniach v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Senát 2T v zložení Peter Paluda, Dana Wänkeová a Ivetta Macejková sa zaoberal odvolaniami prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, obžalovaného Tomáša Sz. či poškodených, respektíve ich splnomocnencov voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zo septembra 2020. ŠTS vtedy oslobodil spod obžaloby Mariana K. a Alenu Zs. Tomáša Sz. uznal za vinného, a to aj v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára a odsúdil ho na 25-ročný trest odňatia slobody. Súd zároveň odsúdil Mariana K. na peňažný trest 5000 eur alebo na náhradný trest väzenia päť mesiacov za nedovolené ozbrojovanie.