Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Podľa OĽaNo je koncepcia stavby malých vodných elektrární neprijateľná

Na snímke Mikuláš Huba za OĽaNO. Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo životného prostredia uviedlo, že plánuje koncepciu prehodnotiť a aktualizovať.

Bratislava 3. februára (TASR) – Na prvý pohľad dobrý nápad v podobe výstavby takmer 400 malých vodných elektrární poškodí podľa poslancov NR SR z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) životné prostredie na Slovensku. Okrem toho, tento zámer už v súčasnosti podľa matovičovcov odštartoval ako "nekoordinovaný, nekontrolovateľný a korupciou zaváňajúci proces povoľovania a výstavby" týchto vodných diel.

"Žiaľ, na Slovensku často aj dobrú vec realizujeme zo zlého konca," konštatoval poslanec NR SR za OĽaNO Mikuláš Huba tento týždeň na tlačovej konferencii. Koncepciu využitia hydroenergetického potenciálu vodných tokov SR do roku 2030 schválila vláda v marci 2011. Na základe nej sa má na Slovensku postaviť približne 368 takzvaných malých vodných elektrární (MVE).

Ďalšie dve malé elektrárne by mali vzniknúť napríklad aj v obci Trnavá Hora. Podľa starostu obce Jána Harmana však pri tvorbe tejto koncepcie neboli určené pravidlá, ako sa majú elektrárne budovať. "Aj odborníci poukazujú na to, že sa nehodnotila rieka ako celý tok, ale len jej jednotlivé úseky," argumentoval Harman.

Obyvatelia obce s ďalšími dvoma elektrárňami na Hrone nesúhlasia. "Ak sa vybudujú, vytvorí sa tam stojatá voda, vzniknú ľady," povedal jej obyvateľ Jaroslav Gazdík. Podľa Hubu môže takáto koncepcia na vybudovanie vodných elektrární ohroziť rybné hospodárstvo na slovenských riekach či vodnú turistiku, pretože sa obmedzí splavnosť týchto tokov. "Takáto koncepcia je neprijateľná," zhodnotil.

Ministerstvo životného prostredia však pre TASR uviedlo, že plánuje koncepciu prehodnotiť a aktualizovať. "Aj na základe doterajších skúseností a v diskusii s dotknutými subjektmi," prisľúbil hovorca envirorezortu Maroš Stano. Zároveň pripomenul, že koncepciu prijala bývalá vláda Ivety Radičovej v roku 2011. "A súčasťou vtedajšej vládnej koalície boli aj Obyčajní ľudia," dodal.