Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Koncerty pre Jána a Martinu budú v Žiline a Prešove, blízko ich rodísk

Na snímke vpravo hudobná skupina Živé kvety počas spomienkovej hudobnej akcie Koncert pre Jána a Martinu 4. marca 2018 na Hlavnom námestí v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kuciak pochádzal zo Štiavnika neďaleko Žiliny a jeho priateľka z Gregoroviec pri Prešove.

Žilina/Prešov 8. marca (TASR) – Týždeň po bratislavskom koncerte si v nedeľu podvečer 11. marca prídu uctiť pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej aj v Žiline a Prešove. Organizátori chcú pripraviť spomienkový Koncert pre Jána a Martinu v krajských mestách, ktoré sú najbližšie k ich rodisku. Kuciak pochádzal zo Štiavnika neďaleko Žiliny a jeho priateľka z Gregoroviec pri Prešove.

Prešovský koncert bude na Hlavnej ulici o 17 hodine, koncert v Žiline na Mariánskom námestí začne o hodinu neskôr.

„Hlavným posolstvom koncertov je spolupatričnosť s rodinami Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka a spolupatričnosť s ľuďmi, ktorým záleží na našej krajine. Vražda Martiny a Jána je tragédiou, ktorá nás hlboko zasiahla. Umenie potrebuje pre svoju existenciu slobodu, za ktorej obranu zomreli Martina s Jánom. Koncertmi im chceme vzdať úctu,“
povedal Michal Kaščák (Pohoda), ktorý sa podieľal aj na organizovaní bratislavského spomienkového koncertu.

Okrem Pohody sú spoluorganizátormi koncertu v Žiline Mestské divadlo Žilina, kultúrne centrá Stanica Žilina-Záriečie a Nová synagóga Žilina. V Prešove sa pridali Klub Stromoradie a kapela Chiki liki tu-a.

Na žilinskom Koncerte pre Jána a Martinu vystúpia Mňága a Žďorp, Korben Dallas, Para, Katarzia, Folklórny súbor Rozsutec, BASIE (Barbora Švidraňová), Dáša Fon Fľaša alebo ZDŽAF. Moderátorom koncertu bude Anton Šulík z Mestského divadla Žilina.

V Prešove zahrajú spevácky zbor Gregos z rodnej obce Martiny, Michael Kocáb a Karpatské Chrbáty, Chiki liki tu-a, Bez ladu a skladu, Katka Koščová, Komajota, Fúzy Múzy a David Kollar, N3O Akustika, Klena & Klenoty, huslisti Ján Bogdan, Martin Jeriga a klavirista Erik Jámbor.