Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Končí vám platnosť občianskeho? Pozrite kedy môžete žiadať o nový

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pri vybavovaní dokladov ministerstvo odporúča pamätať na letnú dovolenku a požiadať o cestovné doklady už v zime, keď je o ne štatisticky dlhodobo minimálny záujem.

Bratislava 6. augusta (TASR) - O nový občiansky preukaz možno požiadať už 180 dní pred vypršaním jeho platnosti. O jeho vydanie možno požiadať aj elektronicky. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

Pri vybavovaní dokladov ministerstvo odporúča pamätať na letnú dovolenku a požiadať o cestovné doklady už v zime, keď je o ne štatisticky dlhodobo minimálny záujem. "Oddelenia dokladov v krajských a veľkých okresných mestách sú posledné týždne a mesiace vyťažené, čo sa prejavuje aj na čakacích dobách," priblížila Eliášová.

Ako vysvetlila, Slováci si po uvoľnení pandemických opatrení vybavujú potrebné doklady na cestovanie na dovolenky do zahraničia. "Nejde len o pasy, ale o aj občianske preukazy, ktoré slúžia ako cestovný doklad," pripomenula hovorkyňa. Viaceré krajiny Schengenu, rovnako ako v prípade pasov, totiž vyžadujú, aby boli platné istý čas aj pred odchodom z turistickej destinácie.