Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Konferencia GLOBSEC pritiahne na Slovensko svetové médiá

Ilustračné foto FOTO TASR/Vladimír Benko

Za deväť rokov existencie si GLOBSEC vybudoval pozíciu jednej z piatich najväčších zahraničnopolitických a bezpečnostných konferencií na svete.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Diskusia o dramatickom vývoji a napätej situácii na Ukrajine pritiahne do slovenskej metropoly svetové médiá, politikov a rešpektovaných odborníkov. Na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC sa bude od 14. do 16. mája hovoriť aj o blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu (EP) a jesennom summite NATO.

"Už dnes môžem avizovať najväčšiu medzinárodnú politickú účasť, akú sme doteraz do Bratislavy dostali. Konferencia sa totiž koná počas jednej z najväčších kríz v Európe, akými sme boli svedkami od konca studenej vojny. Z Bratislavy sa stane miesto, kde sa týždeň pred ukrajinskými voľbami budú viesť zásadné debaty a rokovania nielen o budúcnosti krajiny, ale aj dopadoch, ktoré táto kríza má na medzinárodné spoločenstvo," priblížil Róbert Vass, výkonný viceprezident Stredoeurópskej strategickej rady, ktorá fórum organizuje.

Za deväť rokov existencie si GLOBSEC vybudoval pozíciu jednej z piatich najväčších zahraničnopolitických a bezpečnostných konferencií na svete. V roku 2013 sa na ňom zúčastnilo približne 800 hostí z vyše 60 štátov.

Tento rok organizátori chystajú viac ako 15 diskusných panelov, štyri hlavné prejavy hostí, desiatky neformálnych diskusií a viac ako 50 rôznych bilaterálnych a multilaterálnych stretnutí. Organizátori si na slávnostnej večeri popri konferencii pripomenú 10. výročie vstupu siedmich krajín do NATO a ocenia dve medzinárodné osobnosti za ich prínos pre transatlantické vzťahy.

Prvý raz budú viaceré diskusie otvorené širšej verejnosti v novom formáte "GLOBSEC City Talks". Sprievodným podujatím budú aj medzinárodné cyklistické preteky s hromadným štartom.

TASR informovala Kristína Mizeráková zo Slovenskej atlantickej komisie.