Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

FOTO: Konferencie v Bratislave riešia Turecko, migrantov aj EÚ

Na snímke Bratislavský hrad. Foto: TASR/AP

Zahraniční ministri na čele s Lajčákom budú na Gymnichu hovoriť o bezpečnosti i Turecku. Medziparlamentná konferencia sa zameria na migrantov, obranu EÚ a integráciu krajín Západného Balkánu.

Bratislava 2. septembra (TASR) - V Bratislave sa dnes začína neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín EÚ, známe tiež ako Gymnich.

Hostiteľom podujatia je šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák, viesť rokovania ministrov bude vysoká predstaviteľka únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

Ministri budú diskutovať o aktuálnych otázkach globálnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky. "Stretnutie sa začne v piatok pracovným obedom, počas ktorého sa ministri budú venovať hodnoteniu posledného vývoja v Turecku a ďalšiemu rozvoju vzťahov EÚ s touto krajinou. Nasledovať bude diskusia o Minskom mierovom procese a jeho perspektívach a hodnotenie napĺňania nedávno prijatej globálnej stratégie EÚ v jednotlivých oblastiach," TASR o tom informoval odbor pre komunikáciu a prezentáciu Sekretariátu predsedníctva SR v Rade EÚ.

Na stretnutie sú pozvaní aj partneri z kandidátskych krajín EÚ - Čierna Hora, Srbsko, Macedónsko, Albánsko, Turecko. "Spoločné rokovanie v tejto rozšírenej zostave sa plánuje v sobotu predpoludním, pričom témou diskusie je problematika boja proti terorizmu a spoločné výzvy vrátane prevencie radikalizácie a extrémizmu a hľadanie synergií," informuje odbor.



Ako ďalej informuje, diskusii s kandidátskymi krajinami budú predchádzať spoločné pracovné raňajky európskych ministrov s tureckým ministrom pre európske záležitosti, ktoré budú príležitosťou pre obe strany prezentovať svoje postoje k poslednému vývoju a ďalším perspektívam vzájomných vzťahov.

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.
Foto: TASR - Michal Svítok


Po skončení Gymnichu sa na pozvanie ministra Lajčáka uskutoční neformálny obed európskych ministrov zahraničných vecí s partnermi zo šiestich krajín Východného partnerstva (Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina).

Na Bratislavskom hrade sa bude hovoriť o migrantoch a obrane EÚ

Západný Balkán a Európska únia - spolupráca a integrácia, migrácia či európska obranná únia. To sú témy, ktoré budú riešiť účastníci Medziparlamentnej konferencie o Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politike a Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politike na Bratislavskom hrade. Schádzajú sa dnes, konferencia potrvá do nedele 4. septembra.

Reč bude o možnostiach regionálnej spolupráce, ktorá prinesie praktické dôsledky pre zlepšovanie životného štandardu občanov krajín Západného Balkánu. "Ale aj budeme hľadať efektívny model multilaterálnej diplomacie, ten poukazuje na potrebu rozvíjať spoluprácu s ostatnými globálnymi a regionálnymi mocnosťami v záležitostiach globálnych hrozieb a výziev," doplnil predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko.

Medziparlamentná konferencia podľa jeho slov vytvára priestor pre vzájomnú výmenu informácií v oblasti spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky a spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky. "Jej cieľ je jasný a to zabezpečiť plnú informovanosť národných parlamentov a Európskeho parlamentu pri vykonávaní ich úloh súvisiacich s danou agendou," uviedol.

Medziparlamentná konferencia vznikla po dohode predsedov parlamentov členských krajín Európskej únie z apríla 2012. "Podnetom pre založenie tejto konferencie bola snaha o posilnenie úlohy národných parlamentov členských štátov EÚ a Európskeho parlamentu pri formovaní rozhodnutí EÚ v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky," približuje národná rada na svojej webstránke.

Konferencia združuje delegácie národných parlamentov členských štátov EÚ a Európskeho parlamentu. Schádza sa raz za šesť mesiacov v štáte aktuálne predsedajúcom Rade EÚ alebo v Európskom parlamente v Bruseli. Vedie ju parlament predsedníckeho štátu v úzkej spolupráci s Európskym parlamentom.