Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Remišová a Šeliga: Konflikty prispievajú k nízkym preferenciám Za ľudí

Na archívnej snímke Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kolíková a ďalší členovia strany uviedli, že sú za zvolanie mimoriadneho snemu strany, na ktorom by sa volilo nové vedenie.

Bratislava 20. mája (TASR) - Keď sa strana Za ľudí nevybíjala v škriepkach a bojoch o funkcie, preferencie jej stúpali. Návrh uznesenia na zvolanie mimoriadneho snemu, kde by sa malo voliť nové vedenie strany, na predsedníctve nebol prednesený. Pre TASR to uviedla predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. Podľa vlastných slov ale dostala odkaz, že ak neodstúpi, bude vystavená silnému mediálnemu tlaku. Podpredseda strany Juraj Šeliga si myslí, že problémy by si mali vyriešiť vo vnútri. Aj konflikty podľa neho prispievajú k nízkym preferenciám strany v prieskumoch.

"Dostala som odkaz, že ak neodstúpim, budem vystavená silnému mediálnemu tlaku. Toto pokladám za nekorektné, vnútrostranícke diskusie sa majú viesť vo vnútri strany," podčiarkla Remišová. Vo vedení strany sú podľa nej dve skupiny, jedni riešia problémy občanov a druhí svoje ambície a funkcie. Hovorí, že strana nie je elitársky klub a má širokú členskú základňu. Chce sa stretnúť s členmi a dať im priestor na vyjadrenie. "Následne prijmeme rozhodnutie," dodala.

Problém v strane vníma od vládnej krízy, keď sa podľa nej okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) vytvorila skupinka, pre ktorú bol prijateľným rizikom pád vlády a predčasné voľby. "Odvtedy sa nepochopiteľne otočili niektorí z členov vedenia strany a vyčítajú mi komunikáciu počas vládnej krízy. Tú komunikáciu, vďaka ktorej sme dosiahli všetky požiadavky, ktoré strana mala," argumentuje.

Naďalej ale cíti podporu členov strany i vedenia. Stranu podľa vlastných slov viedla v súlade so snahou očistiť Slovensko od korupcie, vrátiť dôveru ľudí v právny štát a pomôcť krajine. Podotkla, že keď pracovali a nevybíjali sa v škriepkach, rástli im aj preferencie. "Ukazujú to všetky prieskumy a ak budeme mať priestor na pokojnú prácu, strana Za ľudí bude v parlamente," uzavrela.

Šeliga považuje verejné odkazy za kontraproduktívne. Zdôraznil, že je na nich, aby sa v strane porozprávali, dohodli a povedali si, ako chcú pokračovať. Podotkol, že krajina má plné zuby konfliktov, či už v koalícii alebo opozícii. "Nehovoriac o tom, že členovia mladej strany si tu idú odkazovať cez médiá. Máme si to vyriešiť a hotovo. Tie štyri percentá máme evidentne preto, že stále niekto rieši nejaký vnútorný problém, či v koalícii alebo v strane. Ja som do politiky išiel, aby som napĺňal náš program a nie dookola riešil, kto kde má byť a kto s kým má aktuálne aký konflikt," uzavrel s tým, že tieto veci patria za zavreté dvere.

Kolíková a ďalší členovia strany vo štvrtok pre TASR uviedli, že sú za zvolanie mimoriadneho snemu strany, na ktorom by sa volilo nové vedenie. Kolíková nateraz označila otázku o jej možnej kandidatúre na šéfku strany za predčasnú.