Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kontrola zraku pred lyžovačkou môže pomôcť predísť úrazom na svahu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lyžiarska sezóna môže byť problematická aj pre nositeľov kontaktných šošoviek, pretože oči trpia nedostatočným prísunom kyslíka.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Počas lyžiarskej sezóny by ľudia nemali podceňovať starostlivosť o zrak. Upozorňuje na to primár očnej kliniky NeoVízia Radovan Piovarči s tým, že vyšetrenie zraku pred lyžovačkou môže pomôcť predísť úrazom na svahu. Dôležité je tiež počas lyžovania chrániť zrak kvalitnými slnečnými okuliarmi.

Piovarči poukázal na to, že lyžiari s nedostatočne skorigovanými dioptriami bývajú na zjazdovke svetloplachí a žmúria, v dôsledku čoho sú ich oči podráždené, unavené a slzia. Navyše bez okuliarov či s nevhodnou korekciou oveľa ťažšie zbadajú prekážku na svahu či orientačné body.

"Trpia rozmazaným videním a v ostrom svetle nevidia detaily terénu. Snehové bubny im splývajú do jedného bieleho povrchu. Krátkozrakosť spôsobuje lyžiarom aj problémy s periférnym videním. Nezbadajú priehlbiny a odtiaľ je už krátka cesta k úrazu,“ spresnil Piovarči. Zdôraznil, že aj najlepšie upravené zjazdovky môžu zaskočiť nerovnosťami. "S nedostatočne skorigovanými očami môže profesionálny aj rekreačný lyžiar na zjazdovke ohroziť nielen seba, ale aj ostatných," ozrejmil.

Lyžiarska sezóna môže byť podľa primára problematická aj pre nositeľov kontaktných šošoviek, pretože oči trpia nedostatočným prísunom kyslíka. Ako vysvetlil, v mraze a vetre rohovka oka horšie "dýcha" a oveľa viac vysychá. Kontaktné šošovky jej bránia v príjme kyslíka, preto je pocit dráždenia výraznejší. "So stúpajúcou nadmorskou výškou a znižujúcim sa obsahom kyslíka vo vzduchu sa komplikácie stupňujú," priblížil Piovarči. Riešením podľa neho môže byť napríklad laserová operácia, ktorú je ideálne absolvovať aspoň dva až štyri týždne pred cestou na hory.

Bez ohľadu na stav zraku odborníci pripomínajú dôležitosť chrániť ho slnečnými okuliarmi. "V očnom lekárstve poznáme ochorenie z vysokej intenzity svetla. Môže dokonca spôsobiť až dočasnú slepotu. Preto dbajme na kvalitné slnečné okuliare vždy pri intenzívnom rozptýlenom slnečnom svetle s intenzívnym jasom - a to je najčastejšie práve pri mori a na horách,“ upozorňuje optometristka Katarína Bašnáková.

Ako priblížila, na zjazdovkách sú oči vystavené často až stonásobne silnejšiemu pôsobeniu nebezpečného UV žiarenia ako počas priemerného letného dňa. "Silné UV žiarenie na horách môže poškodiť rohovku. Niektoré štúdie hovoria, že môže urýchliť aj vznik degenerácie makuly – centra najostrejšieho ľudského videnia," doplnila s tým, že kvalitné slnečné okuliare by preto mali byť na horách nutnosťou každého lyžiara aj nelyžiara. "Ak chcete zistiť, či majú vaše okuliare skutočne UV ochranu, akú uvádzajú, nechajte si ich premerať v očnej optike," radí odborníčka.