Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kontrolné chemické laboratória vykonali vlani vyše 2800 analýz

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Experti KCHL CO boli vlani vyslaní napríklad k požiarom, dopravným nehodám s únikom nebezpečnej látky, nálezom neznámych alebo nebezpečných látok či nahláseným zápachom v byte.

Bratislava 19. januára (TASR) - Kontrolné chemické laboratóriá civilnej ochrany (KCHL CO) vykonali v roku 2022 vyše 2800 analýz. Potrebné boli pri 20 mimoriadnych udalostiach. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR, pod ktorým laboratóriá fungujú.

"Úlohou zamestnancov kontrolných chemických laboratórií je najmä prieskum a meranie ovzdušia, odoberanie vzoriek podozrivých - väčšinou neznámych látok a ich chemická alebo radiačná analýza," priblížil rezort. V rámci sekcie krízového riadenia ministerstva vnútra fungujú takéto laboratóriá v Nitre, Jasove a Slovenskej Ľupči. Expertnú činnosť vykonávajú priamo v teréne alebo v laboratóriách na domovských pracoviskách.

Experti KCHL CO boli vlani vyslaní napríklad k požiarom, dopravným nehodám s únikom nebezpečnej látky, nálezom neznámych alebo nebezpečných látok či nahláseným zápachom v byte. Vykonávali tiež monitoring ovzdušia počas záchranných prác pri odstraňovaní PCB látok v Chemko Strážske a významných podujatiach s bezpečnostnými opatreniami, ako boli návšteva prvej dámy USA na hraniciach s Ukrajinou, majstrovstvá Európy v hádzanej a majstrovstvá Európy v malom futbale či konferencia GLOBSEC.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine patrili k ich činnosti prednášky a školenia o radiačnej problematike pre príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a okresné úrady. Súčasťou ich práce boli tiež cvičenia a prezentačné aktivity pre verejnosť.

KCHL CO poskytujú súčinnosť v oblasti detekčných a analytických prác pre záchranné a bezpečnostné zložky, ale aj ďalšie subjekty, ako sú okresné úrady, samosprávy, Slovenská inšpekcia životného prostredia či Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR. Zasahujú aj v prípade odôvodnených podnetov, ktoré ohlásia občania prostredníctvom tiesňových liniek.

Príkazy pre KCHL CO vydáva centrálne monitorovacie a riadiace stredisko na základe žiadosti veliteľa zásahu na mieste vzniku mimoriadnej udalosti prostredníctvom koordinačného strediska integrovaného záchranného systému alebo na základe žiadosti Policajného zboru.