Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Kontrolou u novinárky M. Tódovej sa má zaoberať mimoriadny výbor

Na archívnej snímke Erika Jurinová. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Opozícia chce na rokovanie pozvať ministra práce a generálneho riaditeľa Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny Mariána Valentoviča. Žiadajú od nich vysvetlenie konania svojich podriadených.

Bratislava 14. júla (TASR) - Kontrolou terénneho pracovníka úradu práce v byte novinárky Denníka N Moniky Tódovej by sa mal zaoberať mimoriadny Výbor Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Jeho zasadnutie iniciujú opoziční poslanci na čele s predsedníčkou výboru Erikou Jurinovou (OĽaNO-NOVA).

Opozícia chce na rokovanie pozvať ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) a generálneho riaditeľa Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny Mariána Valentoviča. Žiadajú od nich vysvetlenie konania svojich podriadených. "Ak má mať inštitúcia, ktorej úlohou je chrániť naše deti a rodiny vážnosť, nesmie dochádzať k zneužívaniu právomocí jej zamestnancami a už vôbec nie jej vedením. Je množstvo zlých príkladov praxe, ktoré hovoria o neodbornom vedení rezortu. Toto je, bohužiaľ, ďalšia kocka do tejto zatiaľ nepodarenej skladačky," uviedla Jurinová.

Spolu s kolegyňou Annou Verešovou (OĽaNO-NOVA) sa obávajú, či ministerstvo, ústredie práce a jednotlivé úrady fungujú zmysluplne. "Kontroly v každej jednej verejnej inštitúcii musia prebiehať podľa presne stanovených pravidiel, vrátane jasného dôvodu uskutočnenia kontroly, presného spôsobu kontroly a jej vyhodnotenia, a nie na základe politickej objednávky," upozornila Jurinová.

Zároveň upozorňuje, že neohlásená kontrola výchovy detí, ešte aj bez podnetu, v našom právnom poriadku nie je nikde ukotvená. "Pokiaľ priamo riaditeľ dá pokyn svojmu podriadenému na vykonanie kontroly efektívneho využitia prídavku na deti, takýto riaditeľ buď nemá nič na práci, alebo nepozná realitu vo svojom obvode. Terénny sociálny pracovník, nielen v Bratislave, ale kdekoľvek na Slovensku, dnes pre množstvo prípadov a preťaženosť v zásade nedokáže nielen skontrolovať, ale ani reálne pomáhať mnohým ľuďom zvládať ich situáciu," uviedla.

Podľa poslankýň je po štvrtkovom (13.7.) kroku úradu práce jasné, že podobný spôsob šikany a zastrašovania môže zažiť každý občan Slovenska, ktorý upozorní na porušovanie zákona, korupciu či iné nekalé praktiky v jednotlivých inštitúciách.

Ústredie práce v reakcii uviedlo, že v prípade novinárky Tódovej išlo o bežnú návštevu terénneho sociálneho pracovníka, ktorý vykonáva aktivity vyplývajúce z národného projektu na podporu rozvoja sociálnej práce v rodinnom prostredí klientov. Jeho cieľom je zefektívniť sociálny systém a zabrániť jeho možnému zneužitiu. Tieto návštevy sa dejú na celom Slovensku a od začiatku roka 2016 do konca apríla 2017 ich terénni pracovníci absolvovali 79.072.

Hovorkyňa ústredia práce Jana Lukáčová odmietla, že by išlo o zámer. "Ani si nevieme predstaviť, k čomu by takýto zámer mal viesť," uviedla s tým, že výber, koho pracovníci navštívia, je na vedúcich oddelení štátnych sociálnych dávok a hmotnej núdze úradov práce tak, aby postupne prišli ku všetkým poberateľom v rámci úradu. "Návštevy sa teda dotknú kohokoľvek z poberateľov vrátane verejne známych osôb," dodala Lukáčová.