Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Konzílium odborníkov vyzvalo politikov na podporu očkovania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odborníci žiadajú politikov, aby nepoužívali boj s pandémiou na dosahovanie politických cieľov a aby podporovali očkovanie a prijímali opatrenia, ktoré budú viesť k zvýšeniu zaočkovanosti obyvateľov.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Konzílium odborníkov zverejnilo na internete výzvu politikom, aby podporovali očkovanie proti ochoreniu COVID-19 a prijímali opatrenia na zvýšenie zaočkovanosti. K výzve sa môže pripojiť aj verejnosť. TASR o tom informovalo konzílium odborníkov.

Konzílium vyzýva politikov, aby nepoužívali boj s pandémiou na dosahovanie politických cieľov a aby podporovali očkovanie a prijímali opatrenia, ktoré budú viesť k zvýšeniu zaočkovanosti obyvateľov.

Odborníci vo výzve pripomínajú, že delta variant nového koronavírusu sa šíri aj na Slovensku a s veľkou pravdepodobnosťou spôsobí tretiu vlnu pandémie. "Očkovanie znižuje počet osôb, ktoré potrebujú nemocničnú liečbu, majú dlhodobé až trvalé následky po prekonaní ochorenia a znižuje aj smrtnosť na COVID-19," zdôraznili odborníci. Obávajú sa, že pri nízkej zaočkovanosti, aká je v mnohých oblastiach Slovenska, bude priebeh tretej vlny veľmi vážny.

Ak politici nezareagujú na výzvu konzília, odborníci varujú, že politici tak budú zodpovední za vážny priebeh tretej vlny pandémie, za zaťaženie zdravotného systému či ohrozenie ekonomiky. "Ak je k dispozícii očkovacia látka, je každé úmrtie na COVID-19 zbytočné. Testovanie pred nákazou nechráni, očkovanie áno. Obeťami pandémie môžu byť voliči všetkých politických strán," skonštatovalo konzílium.