Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

AKO SA V LETE VYHNÚŤ KORONAVÍRUSU? Toto sú rady odborníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hoci väčšina ochorení na COVID-19 nemá ťažký priebeh, netreba ho aj vzhľadom na premenlivosť vírusu podceňovať, upozorňujú odborníci.

Bratislava 30. júna (TASR) - V čase letných dovoleniek sú vzhľadom na epidemiologickú situáciu dôležité opatrnosť a zodpovedné správanie. Pripomína to konzílium odborníkov, ktoré v tejto súvislosti pripravilo desať odporúčaní, ako bezpečne zvládnuť leto.

Počet prípadov ochorenia COVID-19 na Slovensku aj vo svete opäť mierne narastá. "Hoci väčšina ochorení na COVID-19 nemá ťažký priebeh, netreba ho aj vzhľadom na premenlivosť vírusu podceňovať," upozorňujú odborníci.

Odporúčajú preto používať rúško či respirátor na miestach s vyššou koncentráciou ľudí, tiež počas cesty lietadlom, vlakom alebo autobusom. "Dôsledne dodržiavajme povinnosť nosenia respirátorov v zdravotníckych zariadeniach, lekárňach a sociálnych zariadeniach," pripomína konzílium. Odporúča aj kompletnú očkovaciu schému, teda nechať sa zaočkovať dvomi dávkami vakcíny aj posilňovacou dávkou.

Odborníci pripomínajú, aby ľudia pri príznakoch využili samotest. V prípade horšieho stavu radia kontaktovať lekára, ktorý môže indikovať potrebu PCR testovania. "V prípade príznakov akéhokoľvek ochorenia horných dýchacích ciest s príznakmi nádchy, kašľa, bolesti hrdla s teplotou, ostaňme doma, ochorenie 'vyležme' a neroznášajme infekciu," doplnili.

Kontaktu s cudzími ľuďmi je lepšie sa vyhýbať a dodržiavať odstup aspoň dva metre. Pri stretnutiach so známymi odporúčajú vyhnúť sa objímaniu a bozkávaniu. Dôležité je aj naďalej dbať na hygienické opatrenia, často si umývať a dezinfikovať ruky, prípadne používať rukavice.

Ochraňovať treba podľa konzília najmä najzraniteľnejšie skupiny ľudí. "Správajme sa zodpovedne k starším a k ľuďom s oslabenou imunitou," spresnili odborníci. Pred kontaktom s nimi, najmä po návrate z dovoleniek, odporúčajú otestovať sa a používať respirátor alebo rúško. "Buďme k sebe ohľaduplní, opatrní a nevystavujme sa zbytočnému riziku. A to aj v prípade, že sme ochorenie prekonali alebo nepatríme k rizikovým skupinám," doplnili.