Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Konzorcium VŠ U10+ je pripravené pomôcť ohrozeným študentom

Ľudia ležia na matracoch v podzemnom parkovisku hotela, ktoré sa zmenilo na bombový kryt počas poplachu v Kyjeve na Ukrajine v nedeľu 27. februára 2022. Foto: TASR/AP

Zároveň konzorcium slovenských vysokých škôl U10+ vníma komplikovanú bezpečnostnú situáciu na Ukrajine.

Bratislava 28. februára (TASR) - Konzorcium slovenských vysokých škôl U10+ vyjadruje solidaritu s ohrozenými študentmi a zamestnancami vysokých škôl a ubezpečuje, že členovia konzorcia sú pripravení pomôcť. Univerzity sú pripravené poskytnúť materiálnu i nemateriálnu pomoc, ktorú majú k dispozícii. TASR o tom informovala Ľubica Benková z kancelárie rektora Technickej univerzity vo Zvolene.

Zároveň konzorcium slovenských vysokých škôl U10+ vníma komplikovanú bezpečnostnú situáciu na Ukrajine. Podporuje medzinárodným právom chránený princíp jej územnej celistvosti. Použitie ozbrojenej sily cudzím štátom v najväčších rozmeroch od druhej svetovej vojny považuje konzorcium za bezprecedentný zásah do ukrajinskej suverenity, porušenie základných ľudských práv a jednoznačný akt jednostrannej agresie.

Súčasťou konzorcia slovenských vysokých škôl U10+ sú Ekonomická univerzita v Bratislave, Katolícka univerzita v Ružomberku, Prešovská univerzita v Prešove, Technická univerzita vo Zvolene, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Trnavská univerzita v Trnave, Univerzita J. Selyeho v Komárne, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici a Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave.