Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Koordinátori pomáhajú, aby mohli deti vyrastať so svojimi blízkymi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Keď zaberie široká rodina a potrebná pomoc zvonka sa ušije adresne na potreby rodiny, veci sa riešia a deti môžu vyrastať so svojimi blízkymi.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Hlavným cieľom desiatich certifikovaných koordinátorov Stretnutí rodinného kruhu (SRK) je aktivizovať širšiu rodinu dieťaťa a tým predchádzať jeho prijatiu do detských domovov. TASR o tom informovala mimovládna organizácia Úsmev ako dar.

"Keď zaberie široká rodina a potrebná pomoc zvonka sa ušije adresne na potreby rodiny, veci sa riešia a deti môžu vyrastať so svojimi blízkymi. Pre Slovákov je prirodzené využívať pomoc cez rodinnú sieť a veríme, že rozbehom SRK sa výrazne pomôže deťom i ohrozeným rodinám,“ priblížil v tlačovej správe predseda organizácie Úsmev ako dar Jozef Mikloško.

Tá využíva model Stretnutí rodinného kruhu (SRK) pri pomoci ohrozeným rodinám už 12 rokov. "Na základe praktických výsledkov využívania tohto spôsobu plánovania riešenia situácie ohrozených detí odštartovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR pilotný projekt Implementácie SRK do systému sociálnoprávnej ochrany detí," spresnila organizácia.

Počas prvých troch mesiacov sa podľa nej podarilo predísť vyňatiu 36 detí z rodinného prostredia či pripravovať bezpečný návrat 28 detí späť do rodín. "Pre 44 detí, ktoré vyrastali v inštitúciách bez vyživujúcich kontaktov so svojimi blízkymi, sa podarilo obnoviť alebo zintenzívniť kontakty so svojimi príbuznými a podporovať vzájomné väzby v rámci pobytov a návštev u rodiny," ozrejmila organizácia.

"Stretnutia rodinného kruhu predstavujú presne ten program, víziu a líniu, ktorým sa chceme v tejto sekcii venovať, preto sa teším, že už máme prvých absolventov programu,“ povedala generálna riaditeľka sekcie rodinnej politiky na MPSVR SR Anna Verešová.