Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Korčok: Niektoré kroky proti COVID-19 sú možné len na národnej úrovni

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Náš príklad (celoplošného testovania) je dôkazom subsidiarity ako jednej z najdôležitejších zásad EÚ, povedal Korčok.

Praha 18. novembra (TASR) - Ministri zahraničných vecí SR, ČR, Slovinska a Rakúska v stredu v Prahe debatovali o výzvach, ktorým Európska únia čelí v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2. Diskusia bola súčasťou medzinárodnej konferencie Pražský európsky summit. Rakúsky zástupca sa pripojil prostredníctvom telemostu, ostatní ministri boli v Prahe priamo prítomní. Slovenský minister Ivan Korčok hovoril okrem iného o nedávnom celoplošnom testovaní na Slovensku.

"Náš príklad (celoplošného testovania) je dôkazom subsidiarity ako jednej z najdôležitejších zásad EÚ," povedal Korčok. "V niektorých oblastiach môžete prijímať len národné riešenia," zdôraznil a ako príklad uviedol rozhodovanie o zatváraní kostolov, škôl či plavární. Dodal však, že v niektorých záležitostiach je potrebná nadnárodná koordinácia alebo aj jednotný celoeurópsky postup.

Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg povedal, že krajiny v rámci EÚ prejavili vzájomnú solidaritu už počas jarnej prvej vlny nákazy a rovnaký prístup je potrebný i počas druhej vlny.

Minister zahraničných vecí Slovinska Anže Logar zdôraznil, že zatiaľ nie je možné hovoriť o Európe po COVIDe-19, pretože "nákaza tu stále je". Hlavným problémom, ktorému EÚ v súčasnosti čelí, je podľa neho účinný krízový manažment.

"Musíme vybudovať mechanizmus, ktorý nám ponúkne dostatok nástrojov, aby sme mohli čeliť výzvam na národnej i medzinárodnej úrovni," uviedol.

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček povedal, že kríza je zároveň aj príležitosťou a zdôraznil proaktívny prístup pri jej riešení. Pripomenul, že EÚ v minulosti čelila už mnohým krízam, ktoré však prekonala a stala sa tak pripravenejšou na ďalšie ťažkosti.