Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Korčok: Boj proti teroristom sa nesmie vytratiť z našej pozornosti

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok . Foto: TASR - Martin Baumann

Šéf slovenskej diplomacie vo svojom vystúpení v Marrákeši partnerov informoval o aktivitách SR v záujme napĺňania cieľov globálnej koalície.

Marrákeš 11. mája (TASR) - Svet čelí bezprecedentnému množstvu bezpečnostných výziev, avšak boj proti teroristom sa nesmie vytratiť z našej pozornosti. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, ktorý sa v stredu zúčastnil na ministerskom zasadnutí Globálnej koalície proti Islamskému štátu (IS) v marockom Marrákeši. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

"Dáiš sa očividne snaží využiť situáciu vo svoj prospech, čo nemôžeme pripustiť," uviedol Korčok v súvislosti s aktivitami Islamského štátu, ktorý je známy aj pod arabskou skratkou Dáiš.

Podľa MZVEZ SR bolo cieľom zasadnutia 85-člennej globálnej koalície zhodnotenie doterajšieho pokroku v boji proti IS a usmernenie ďalšieho postupu pre "úplnú porážku" tejto teroristickej skupiny.

Šéf slovenskej diplomacie vo svojom vystúpení partnerov informoval o aktivitách SR v záujme napĺňania cieľov globálnej koalície. Hlavným príspevkom Slovenska je podľa Korčoka účasť v medzinárodných misiách krízového manažmentu v regiónoch najviac vystavených hrozbe takzvaného Islamského štátu.

Minister tiež pripomenul slovenské príspevky do Zvereneckého fondu OSN na vyšetrovanie zločinov IS, ako aj celkovú výšku našej finančnej a nefinančnej pomoci, vrátane humanitárnych projektov realizovaných pod hlavičkou SlovakAid v regióne Blízkeho a Stredného východu. Tieto projekty podľa MZVEZ SR v období rokov 2021 a 2022 dosiahli objem približne štyri milióny eur.