Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Korčok bude so Szijjártóom hovoriť o V4 i o vojne na Ukrajine

Na archívnej snímke z 5. októbra 2021 minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (vpravo) prijal svojho maďarského rezortného partnera Petra Szijjártóa v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

"Teším sa na toto stretnutie, ktoré bude akousi inventúrou toho, kde sme sa posunuli od minulého októbra," uviedol minister I. Korčok.

Budapešť 17. júna (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v piatok odcestoval do Budapešti, kde bude s maďarským ministrom vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí Péterom Szijjártóm rokovať o aktuálnych zahraničnopolitických a bilaterálnych témach. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na vyhlásenie slovenského rezortu diplomacie.

Stretnutie nadväzuje na minuloročné konzultácie o otvorených bilaterálnych otázkach v Bratislave, kde sa ministri dohodli na pravidelnom dialógu. "Napĺňame tak môj návrh z minulého roka, aby sa ministri zahraničných vecí oboch krajín stretávali aspoň dvakrát ročne a venovali sa tak všetkým otázkam našich vzťahov. Teším sa na toto stretnutie, ktoré bude akousi inventúrou toho, kde sme sa posunuli od minulého októbra, keď som otvoril viacero otázok vrátane tých, kde sme mali a máme určité nejasnosti. Tak to medzi susedmi má byť – treba sa rozprávať," vyhlásil Korčok.

Okrem bilaterálneho rozmeru ministri zhodnotia spoluprácu v rámci regionálnych zoskupení ako sú Vyšehradská štvorka, Slavkovský formát, C5 či Iniciatíva Trojmoria, vymenia si názory na bezpečnostné otázky v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine a budú hovoriť o rozširovaní EÚ o krajiny Západného Balkánu a európskej perspektíve Ukrajiny.

spravodajca TASR Ladislav Vallach