Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Korčok: Budem robiť silné zásahy do siete zastupiteľských úradov SR

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Pri rušení konzulátov chce Korčok postupovať korektne voči partnerom.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) sa chystá robiť silné zásahy do siete zastupiteľských úradov Slovenska vo svete. V hre je aj rušenie slovenských konzulátov. Dôvodom je nezvýšenie rozpočtu pre rezort diplomacie. Uviedol to počas štvrtkového rokovania vlády.

Minister si je podľa vlastných slov vedomý nedofinancovania rezortu v mnohých otázkach. Podotkol, že ministerstvo financií má dlhodobo nedofinancované kapitálové výdavky do výšky 50 miliónov eur. Majetok ministerstva zahraničných vecí v zahraničí chátra. "Pýtať si miliónové zdroje teraz, aby sme opravili budovy v zahraničí, by bolo nerealistické, preto som nežiadal o zvýšenie rozpočtu," povedal Korčok.

Pri rušení konzulátov chce Korčok postupovať korektne voči partnerom. Chce o tom najprv komunikovať s nimi. Koľko konzulátov by sa malo zrušiť Korčok nekonkretizoval. "Aby som udržal túto sieť, musím do nej zasiahnuť," poznamenal.

Ministerstvo zahraničných vecí by malo mať v roku 2022 k dispozícii viac ako 154,3 milióna eur. Najväčšia časť, viac ako 78 percent výdavkov, smeruje do zahraničnej politiky.