Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Korčok: Čína je dôležitým partnerom pri riešení globálnych výziev

Ivan Korčok, archívne foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Veľvyslanec Sun Li-ťie sa so šéfom slovenskej diplomacie rozprával aj o aktuálnych zahraničnopolitických otázkach.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Slovensko je pripravené prehlbovať vzájomnú spoluprácu s Čínou, vrátane obchodnej výmeny, ktorá zaostáva za možnosťami.

Za dôležitú súčasť dialógu s Pekingom Bratislava považuje aj oblasť ľudských práv a princípov právneho štátu. Po rokovaní s veľvyslancom Čínskej ľudovej republiky na Slovensku Sun Li-ťiem to vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

„Čína je dôležitým partnerom pri riešení globálnych výziev... Oceňujem pokračovanie strategického dialógu medzi EÚ a Čínou, ktorého súčasťou je aj agenda boja proti klimatickým zmenám. Diskutovať sa však musí aj o oblastiach, kde sa vzájomné pozície rozchádzajú, a to najmä v súvislosti s ochranou ľudských práv," uviedol minister Korčok.

Témou rozhovoru bola aj ekonomická spolupráca, keďže Čína je šiestym najväčším obchodným partnerom SR. Šéf slovenskej diplomacie v tejto súvislosti privítal záujem čínskych firiem o posilnenie investičných zámerov na Slovensku a zároveň poukázal na potrebu vytvorenia vhodných podmienok na čínskej strane, ktoré uľahčia prístup slovenských firiem a podnikateľov na čínsky trh.

Veľvyslanec Sun Li-ťie sa so šéfom slovenskej diplomacie rozprával aj o aktuálnych zahraničnopolitických otázkach. Korčok mu potvrdil, že Slovensko rešpektuje politiku jednej Číny v súlade so stratégiou Európskej únie prijatej v roku 2016.