Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Korčok: Ďalší zápis v zozname UNESCO prináša prestíž i záväzok

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Zápis lokality Hranice Rímskej ríše – Dunajský Limes (západná časť), schválili v piatkovom tajnom hlasovaní na 44. zasadnutí Výboru svetového dedičstva v čínskom meste Fu-čou.

Bratislava 30. júla (TASR) – Zaradenie ďalších pamiatok z územia Slovenska na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO je nielen vec medzinárodnej prestíže, ale aj záväzok pristupovať k týmto lokalitám s rešpektom a úctou tak, aby sa zachovali aj pre budúce generácie. V reakcii na schválenie nominácie lokality hranice Rímskej ríše – Dunajský Limes, ktorej súčasťou je aj Slovensko, to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

"Nominácia Dunajského Limesu na zoznam UNESCO si vyžadovala intenzívnu medzinárodnú koordináciu a spoluprácu. Teší ma, že k úspešnému zápisu prispeli svojim aktívnym úsilím aj naši diplomati,"
uviedol Korčok o spoločnej nominácii Slovenska, Rakúska a Nemecka, ktorá zahŕňa 77 pamiatok rímskeho hraničného systému na rieke Dunaj. Na území Slovenska sú súčasťou novej lokality svetového dedičstva UNESCO dve národné kultúrne pamiatky – Rímsky vojenský tábor (kastel) Gerulata v Bratislave -Rusovciach a Rímsky vojenský tábor (kastel) v Iži.

Korčok pripomenul, že na Zozname svetového dedičstva UNESCO v súčasnosti figuruje viac ako 1100 prírodných a kultúrnych lokalít, prostredníctvom schválenej nominácie pribudla v piatok ôsma slovenská. "Využitie prestížnej značky UNESCO má silný potenciál nielen pre posilnenie ochrany a zachovania nášho kultúrneho a prírodného dedičstva, ale aj pre celkový udržateľný rozvoj dotknutých obcí a regiónov,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

Zápis lokality Hranice Rímskej ríše – Dunajský Limes (západná časť), schválili v piatkovom tajnom hlasovaní na 44. zasadnutí Výboru svetového dedičstva (WHC) v čínskom meste Fu-čou.