Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Korčok: Dialóg Bidena s Putinom mal deeskalovať situáciu s Ukrajinou

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok 17. augusta 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Diskusiu, pri ktorej si obe strany vyjasnia pozície, považuje za dôležitý bod v krízovej diplomacii.

Bratislava/Washington/Moskva 8. decembra (TASR) - Cieľom utorkového virtuálneho rokovania amerického prezidenta Joea Bidena a ruského prezidenta Vladimira Putina bolo deeskalovať situáciu na rusko-ukrajinskej hranici. V stredu to uviedol slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). Diskusiu, pri ktorej si obe strany vyjasnia pozície, považuje za dôležitý bod v krízovej diplomacii.

"Verím, že boli aj vyjadrené postoje, z ktorých je zrejmé, že tak ako Spojené štáty americké, ale aj Aliancia a Európska únia, ktorá sa tým bude zaoberať na budúci týždeň, považujeme za neprijateľné, aby bola spochybňovaná suverenita a zvrchovanosť Ukrajiny, teda najbližšieho suseda," povedal Korčok. Situácia by podľa neho mohla byť vnímaná inak, "nebyť anexie a konfliktu, ktorý bol rozpútaný v roku 2014 na Ukrajine a, bohužiaľ, nie je doteraz vyriešený".

Ozrejmil, že USA jasne tlmočili, že v prípade eskalácie z ruskej strany príde odpoveď predovšetkým v podobe ekonomických sankcií. "Neželáme si jedno a neželáme si ani druhé," doplnil.

Šéf slovenskej diplomacie zároveň zablahoželal k vymenovaniu novému nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi, ktorý zložil v stredu napoludnie sľub v Spolkovom sneme (Bundestagu). "Bude viesť nemeckú vládu v zložitej situácii pre Nemecko, ale tak ako pre každý štát EÚ, potvrdzujem náš záujem o spoluprácu," uviedol s tým, že ide o kľúčového politického a najvýznamnejšieho ekonomického partnera.

Dodal, že slovenské ministerstvo zahraničných vecí sa zaujíma o vládny program novej nemeckej trojkoalície, pričom pozoruje ambiciózne ciele v európskej politike.

"Očakávam, že nová vláda príde okrem iného na pôdu EÚ aj v rámci prebiehajúcej Konferencie o budúcnosti Európy a bude sa tieto plány snažiť prezentovať," poznamenal. Podľa jeho slov je Slovensko z tejto strany na diskusiu pripravené.