Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Korčok:Dočasná zmena budovy Stáleho zastúpenia SR pri EÚ je nevyhnutná

Ivan Korčok Foto: TASR/Vladimír Benko

Ročný nájom za všetky kancelárske priestory v budove vyjde SR na 1,64 milióna eur, čo v prepočte znamená 215 eur za meter štvorcový ročne.

Brusel 19. mája (TASR) - Slovenská republika má od pondelka v Bruseli k dispozícii novú, dvanásťposchodovú budovu, ktorá bude po tri roky slúžiť ako adresa Stáleho zastúpenia (SZ) SR pri EÚ. Slovenský veľvyslanec pri EÚ Ivan Korčok pripomenul, že nebolo ľahké nájsť vhodnú budovu, ktorá by spĺňala všetky potrebné kritériá.

Vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ zdôraznil, že dočasná zmena adresy SZ je nevyhnutnosťou. Budova, ktorú SR používa od roku 1998, kapacitne nepostačuje potrebám nadchádzajúceho slovenského predsedníctva v EÚ (druhý polrok 2016).

"Keďže sa o 100 percent zvýši počet personálu, do starej budovy to jednoducho nepôjde usporiadať," priznal Korčok. Dodal, že problémy s nárastom personálu a diplomatov podstupuje každá krajina predsedajúca Rade EÚ.

Slovenskí diplomati sa podľa neho museli riadiť dvoma základnými kritériami - nájsť budovu, ktorá bude vhodná pre potreby predsedníctva a ktorú by sme si mohli finančne dovoliť.

"Lebo limity, ktoré máme od ministerstva financií, sú jasné a striktné," podotkol Korčok.

Podľa údajov Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR nie je nakoniec dohodnutá suma za prenájom nových priestorov zlá. Ročný nájom za všetky kancelárske priestory v budove vyjde SR na 1,64 milióna eur, čo v prepočte znamená 215 eur za meter štvorcový ročne. Priemer nájomného v Bruseli sa pohybuje okolo 270 eur/m2.

Korčok zároveň priznal, že jedným z rozhodujúcich faktorov bola aj poloha nového stáleho zastúpenia. Každá predsedajúca krajina sa snaží "zakotviť" v takzvanej "európskej štvrti", v blízkosti hlavných inštitúcií EÚ. Pôvodná budova SZ i tá dočasná sú iba "na skok" od sídla Európskej komisie a Rady EÚ. V tesnom susedstve slovenskej budovy sú napríklad sídla stálych zastúpení Cypru, Fínska, Holandska, Luxemburska a Portugalska.

"Keď máte 200 ľudí na zastúpení a títo sa denne pohybujú medzi inštitúciami a zastúpením, potrebovali by sme inú logistiku," opísal Korčok situáciu, keď by budova SZ bola v inej štvrti.


Počas trojročného pôsobenia v novej budove, čo je podľa belgických zákonov najkratší možný čas prenájmu, chce SR zabezpečiť rekonštrukciu a modernizáciu pôvodnej budovy.

"Všetko je v rukách belgických úradov. Vyžaduje si to všetko veľa administratívnych úkonov a úradných povolení. Dnes nevieme odhadnúť, ako to dopadne, ešte nikdy sme to neabsolvovali, ale veríme v súčinnosť belgických orgánov," povedal Korčok. Zároveň dodal, že všetko sa bude odvíjať aj od finančných možností a tie sú pre Ministerstvo zahraničných vecí SR dané a nemenné.