Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Korčok: Dohoda EÚ a USA okolo ciel je prejav zlepšovania vzťahov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

EÚ a USA sa rovnako dohodli pozastaviť svoje bilaterálne spory vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO).

Bratislava 2. novembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) víta dohodu medzi Európskou úniou (EÚ) a Spojenými štátmi americkými (USA) o odstránení ciel na dovoz ocele a hliníka z EÚ. Chápe ju ako prejav zlepšovania vzťahov.

"Fakt, že USA obnovia bezcolný dovoz ocele a hliníka je konkrétnym prejavom zlepšovania vzťahov po nástupe prezidenta Joea Bidena do funkcie prezidenta Spojených štátov,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

EÚ a USA sa rovnako dohodli pozastaviť svoje bilaterálne spory vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO) a potvrdili záujem, že budú v najbližších rokoch spoločne riešiť nadmerné kapacity v globálnom sektore ocele a hliníka a znížia emisie v týchto výrobných sektoroch vo svete v rámci boja s klimatickými zmenami.

Dobrá správa pre Slovensko je podľa Korčoka najmä fakt, že postup Európskej komisie potvrdil oprávnenosť pokračovať v ochranných opatreniach EÚ na dovoz ocele z tretích krajín. "Tieto opatrenia chránia aj slovenských výrobcov pred nekalou súťažou niektorých výrobcov," poznamenal.

Americká ministerka obchodu Gina Raimondová a ďalší americkí predstavitelia na konci októbra oznámili, že Spojené štáty a Európska únia sa dohodli na riešení dlhodobého sporu týkajúceho sa amerických ciel na oceľ a hliník z Európy. Diskusie o urovnaní celého sporu sa mohli začať až po tom, ako Donalda Trumpa v Bielom dome vystriedal Joe Biden, hľadanie riešenia však podľa účastníkov rokovaní nebolo jednoduché.