Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Korčok: EÚ je pripravená pomôcť pri riešení situácie na hranici SR

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Pavol Zachar

Slovensko podľa neho identifikovalo požiadavky pre materiálnu a humanitárnu pomoc a pre ich získanie aktivovalo európsky mechanizmus civilnej ochrany.

Bratislava 1. marca (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok v utorok prijal komisárku EÚ pre vnútorné záležitosti Ylvu Johanssonovú. Hlavnou témou stretnutia bola utečenecká kríza na hraniciach s Ukrajinou. Partneri sa zhodli, že EÚ musí byť pripravená na ruskú agresiu reagovať jednotne a razantne. Únia musí popritom poskytovať Ukrajine politickú i materiálnu podporu, vrátane humanitárnej pomoci. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ.

"Vláda Slovenskej republiky urobila celý rad krokov pre čo najlepšie zvládanie prílevu utečencov. V súčasnej situácii však čelíme bezprecedentnej vlne, preto som rád, že EÚ a členské štáty sú pripravené nám pomôcť," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Slovensko podľa neho identifikovalo požiadavky pre materiálnu a humanitárnu pomoc a pre ich získanie aktivovalo európsky mechanizmus civilnej ochrany. Zároveň ocenil celoslovenskú "mobilizáciu" v snahe pomôcť Ukrajincom.

"Som hrdý na to, že pomoc poskytuje celé Slovensko – štátne inštitúcie, mimovládny sektor, súkromné firmy aj obrovské množstvo darcov a dobrovoľníkov z radov bežných ľudí," uviedol Korčok. Minister komisárku Johanssonovú v tejto súvislosti informoval o humanitárnej pomoci, ktorú Slovensko na Ukrajinu posiela.