Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Korčok: EÚ musí byť pri nevyriešených sporoch v susedstve aktívnejšia

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR/AP

Existencia nevyriešených konfliktov je podľa Korčoka nielen hrozbou pre široko ponímanú bezpečnosť EÚ a jej občanov, ale aj prekážkou rýchlejšieho rozvoja a transformácie našich východných partnerov.

Lisabon 27. mája (TASR) - Ak chce byť Európska únia globálnym aktérom, musí byť aktívnejšia v otázkach nevyriešených konfliktov vo východnom susedstve. Uviedol to vo štvrtok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok na tradičnom neformálnom zasadnutí šéfov diplomacií členských krajín EÚ v portugalskom Lisabone.

Témou stretnutia boli perspektívy riešenia a možnosti zmeny prístupu Únie k nevyriešeným konfliktom vo východnom susedstve EÚ. TASR o tom informoval Tlačový odbor MZVEZ SR.

"Bezpečnosť Európy je nedeliteľná, preto sa Únia musí intenzívnejšie angažovať v otázke nevyriešených konfliktov vo svojom východnom susedstve. V bezprostrednom susedstve EÚ sú hneď dva konflikty – na Ukrajine a v Moldavsku, s rôznou históriou, intenzitou, charakterom a geopolitickými súvislosťami. Na južnom Kaukaze sú ďalšie tri nevyriešené konflikty, pričom práve konflikt o Náhorný Karabach je trpkým pripomenutím toho, ako rýchlo sa môže „zamrznutý konflikt“ pretransformovať do plne rozvinutej vojny, ktorá medzi Arménskom a Azerbajdžanom vypukla na jeseň minulého roku,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (uprostred), šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas, (vľavo) a rakúsky rezortný kolega Alexander Schallenberg diskutujú na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ vo formáte Gymnich v Lisabone vo štvrtok 27. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Existencia nevyriešených konfliktov je podľa Korčoka nielen hrozbou pre široko ponímanú bezpečnosť EÚ a jej občanov, ale aj prekážkou rýchlejšieho rozvoja a transformácie našich východných partnerov.

Pohľad na dianie na Blízkom východe priblížil minister zahraničných vecí Jordánska Ajman Safadi, s ktorým ministri hovorili aj o perspektívach mierového riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu. "Zníženie napätia po dohodnutom prímerí musí byť využité na konštruktívne hľadanie udržateľného riešenia založeného na rokovaniach vedúcich k dvojštátnemu usporiadaniu v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN a na základe medzinárodne odsúhlasených parametrov", uvádza MZVEZ SR.

Ministri diskutovali aj o strategických prioritách s Afrikou. Významnou témou je migrácia, ktorá "musí byť neoddeliteľnou súčasťou nášho politického dialógu s africkými partnermi so zameraním na základné príčiny nelegálnej migrácie a readmisné postupy, kde by mali niesť svoju časť zodpovednosti", dodáva rezort diplomacie.

Slovenský šéf diplomacie Ivan Korčok (vpravo), jeho rakúsky rezortný kolega Alexander Schallenberg (vľavo), grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias (druhý sprava) a litovský šéf diplomacie Gabrielius Landsbergis na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ vo formáte Gymnich v Lisabone vo štvrtok 27. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Témou rokovania boli vzťahy EÚ s indicko-tichomorským regiónom. Pozornosť EÚ sa čoraz viac zameriava na príspevok k stabilite, prosperite a trvalo udržateľnému rozvoju regiónu. Podľa Korčoka "v regióne vnímame aj kvalitatívne novú dynamiku a silnejúce geopolitické súperenie, prejavujúce sa aj zvýšeným napätím v obchodných a dodávateľských reťazcoch, ako aj v technologických, politických a bezpečnostných otázkach". Ako dodal, "aj preto považuje SR intenzívnejší strategický prístup EÚ k regiónu za mimoriadne dôležitý".