Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Korčok: Hodnotovú blízkosť s Českom chceme využiť nielen na úrovni EÚ

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minister Korčok a šéfka dolnej komory českého parlamentu sa zhodli, že nadštandardné vzťahy medzi oboma republikami je dôležité využívať v prospech regiónu strednej Európy.

Bratislava/Praha 17. januára (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok sa v pondelok v Bratislave stretol s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou, ktorá je na Slovensku na svojej prvej oficiálnej zahraničnej ceste. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Obaja sa zhodli, že hodnotovú blízkosť slovenskej a novej českej vlády v zahraničnej i európskej politike chcú využiť v susedstve i na úrovni Európskej únie (EÚ).

Minister Korčok a šéfka dolnej komory českého parlamentu sa zhodli, že nadštandardné vzťahy medzi oboma republikami je dôležité využívať v prospech regiónu strednej Európy i celoeurópskeho priestoru.

"Za pozitívnu považujeme aj zhodu v mnohých zahraničnopolitických a hodnotových otázkach. Nadchádzajúce české predsedníctvo Rady EÚ a naše nadchádzajúce predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke chceme využiť v prospech našich občanov. V4 je vo svojej podstate pro-integračné regionálne zoskupenie a tak ho aj budeme viesť," uviedol minister zahraničných vecí SR. Zároveň vyjadril plnú podporu blížiacemu sa českému predsedníctvu Rady EÚ.

Obaja ocenili aj spoluprácu v trojstrannom Slavkovskom formáte, ktorá sa v ostatnom období aktívne rozvíjala aj na pôde parlamentov zúčastnených krajín.