Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Korčok hovoril v Bruseli s krajanmi o Ukrajine i o slobode slova

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Diskusia sa okrem iného týkala aj šiesteho sankčného balíka Európskej únie voči Rusku a embarga na dovoz ruskej ropy, na čom sa členské štáty Únie stále nedohodli

Brusel 17. mája (TASR) - Vyše 200 Slovákov žijúcich a pôsobiacich v Bruseli prišlo v pondelok večer na neformálne stretnutie so slovenským ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom, ktoré bolo zamerané na aktuálne zahraničnopolitické udalosti, ale nevyhlo sa ani problémom na slovenskej politickej scéne. Informuje o tom spravodajca TASR.

Korčok, ktorý medzi krajanov zavítal po skončení Rady EÚ pre zahraničné veci, pre TASR uviedol, že jeho rezort sa doma na Slovensku snaží čo najviac komunikovať s verejnosťou a vysvetľovať jej priority zahraničnej politiky. Aj preto prišiel s nápadom preniesť formát, ktorý ministerstvo pod názvom #HlbokáOnline vedie už dva roky.

"K jednotlivým zahraničnopolitickým témam robíme diskusie pre verejnosť a povedali sme si, že vzhľadom na početnú komunitu, ktorú v Bruseli máme, osobitne ľudí pracujúcich v európskych inštitúciách, by bolo dobré takúto debatu absolvovať aj tu,"
uviedol.

Spresnil, že jeho cieľom bolo poskytnúť určitú bilanciu svojich aktivít v prvej polovici mandátu súčasnej vlády SR, ale zároveň aj odpovedať na otázky týkajúce sa citlivých zahraničnopolitických tém, ako je ruská agresia na Ukrajine či politika v prospech susedstva EÚ.

Vyše hodinu trvajúci dialóg s účastníkmi podujatia, medzi ktorými nechýbali ani niektorí slovenskí europoslanci, moderovala novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová. Diskusia sa okrem iného týkala aj šiesteho sankčného balíka Európskej únie voči Rusku a embarga na dovoz ruskej ropy, na čom sa členské štáty Únie stále nedohodli, o slobode slova a šírení dezinformácií zo strany politikov, o súčasných slovensko-maďarských vzťahoch, ale aj o ambíciách Slovenska a ministra Korčoka počas nadchádzajúceho slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke (V4).

Diskusie sa nevyhli ani témam, ako je o bulvarizácia slovenskej politiky a vôbec dôležitosť politickej kultúry, do ktorej patrí aj schopnosť politikov vedieť sa i nedohodnúť, ale kultúrne.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)