Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Korčok: Je aj v záujme SR, aby Čierna Hora a ďalšie krajiny boli v EÚ

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR - Martin Baumann

Šéf slovenskej diplomacie privítal, že nová vláda v Podgorici deklarovala integráciu do EÚ ako svoju hlavnú zahraničnopolitickú prioritu.

Podgorica 16. júna (TASR) - Je aj v záujme Slovenskej republiky, aby sa Čierna Hora a ďalšie štáty západného Balkánu v čo najkratšom čase stali členmi Európskej únie. Vyhlásil to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, ktorý v dňoch 15. až 16. júna navštívil Čiernu Horu, kde rokoval s najvyššími predstaviteľmi krajiny. TASR o tom vo štvrtok informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR).

"Západný Balkán zostáva našou zahraničnopolitickou prioritou a je aj v našom záujme, aby sa Čierna Hora, ale aj ďalšie krajiny regiónu, v čo najkratšom možnom čase stali členmi EÚ. Tým sa posilní stabilita na európskom kontinente. Samozrejme, treba mať pritom na pamäti, že pre úspešnú integráciu do EÚ si obe strany musia splniť svoje úlohy," uviedol Korčok. Minister zdôraznil pripravenosť poskytnúť čiernohorským partnerom pomoc pri napĺňaní ich eurointegračných ambícií.

Šéf slovenskej diplomacie privítal, že nová vláda v Podgorici deklarovala integráciu do EÚ ako svoju hlavnú zahraničnopolitickú prioritu. Zároveň zdôraznil, že kľúčovú rolu zohrávajú konkrétne kroky, ktoré Čierna Hora v tomto smere urobí, a to predovšetkým v oblasti právneho štátu.

Čiernohorskí politici podľa MZVEZ SR vyzdvihli slovenskú podporu politiky rozširovania EÚ na expertnej i politickej úrovni a pomoc slovenských inštitúcií pri odovzdávaní vedomostí v reformnom a prístupovom procese.