Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Korčok: Máme pozitívne indikácie o akceptovaní očkovacích certifikátov

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) v utorok (25. 5.) informovalo, že vydalo vyše 71.000 očkovacích certifikátov.

Bratislava 26. mája (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR má prvé „pozitívne indikácie“ o akceptácii slovenských očkovacích certifikátov. Po stredajšom rokovaní vlády to v súvislosti s procedúrou v zahraničí uviedol šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS).

"Nie sú to ešte oficiálne stanoviská, ale pozitívne indikácie napríklad z Rakúska a Českej republiky, že budú rýchle spracovávať túto našu žiadosť o akceptáciu očkovacích certifikátov, aby naši občania do týchto krajín mohli cestovať a mali rovnako výhody ako zaočkovaní tamojší občania," informoval minister.

Pripomenul, že od 28. júna má platiť spoločný európsky očkovací certifikát. "Preto vyvíjame túto aktivitu, aby aj dovtedy mohli naši občania cestovať s výhodami, ktoré im vyplývajú z vakcinácie," dodal.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) v utorok (25. 5.) informovalo, že vydalo vyše 71.000 očkovacích certifikátov. Záujemcovia o očkovací certifikát môžu požiadať o jeho zaslanie od pondelkového (24. 5.) popoludnia. Dočasné certifikáty majú byť platné do 11. augusta, potom ich majú nahradiť tzv. zelené pasy. O krajinách, ktoré budú dočasné certifikáty akceptovať, by mal informovať rezort zahraničia. Žiadosť treba vyplniť cez stránku vakcinacia.nczisk.sk.