Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Korčok: Máme záujem o prehlbovanie spolupráce so Saudskou Arábiou

Na rchívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) počas mimoriadneho zasadnutia Zahraničného výboru NR SR v Bratislave vo štvrtok 27. januára 2022. Foto: TASR - Pavol Zachar

Podľa šéfa slovenskej diplomacie je saudskoarabská snaha o transformáciu svojej ekonomiky príležitosťou aj pre slovenské firmy.

Brusel 21. februára (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok rokoval v pondelok v Bruseli s ministrom zahraničných vecí Saudskej Arábie princom Fajsálom bin Farhánom. V rámci rozhovoru si diplomati vymenili názory na aktuálne otázky regionálneho vývoja na Blízkom východe. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ.

"Mojou snahou je podporiť vzťahy so Saudskou Arábiou, ktorá je významným obchodným partnerom Slovenska na Blízkom východe. Pracujeme na príprave zmlúv o dvojitom zdanení a spolupráci, ktoré zrýchlia a zefektívnia vzájomný obchod. Práve s týmto cieľom bude mať Slovensko v Rijáde svoje veľvyslanectvo, ktorého otvorenie sa intenzívne pripravuje," uviedol minister Korčok.

Podľa šéfa slovenskej diplomacie je saudskoarabská snaha o transformáciu svojej ekonomiky príležitosťou aj pre slovenské firmy. Konkrétne vymenoval projekty v oblastiach zelenej energie, dopravy, stavebníctva, ale aj nových technológií.

"Slovensko zároveň ponúka výhodné investičné prostredie a prístup na európske trhy pre podniky zo Saudskej Arábie," zdôraznil Korčok.

Slovenský minister zároveň ocenil záujem Saudskej Arábie o prehlbovanie spolupráce s Európskou úniou v rôznych sektoroch vrátane zavedenia pravidelného dialógu o ľudských právach, spresnil komunikačný odbor MZVEZ.