Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Korčok na podujatí v SAE ocenil diplomatické úsilie na Blízkom východe

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Korčok na stretnutí zablahoželal šejkovi Abdulláhovi bin Zájed al-Nahjánovi k blížiacemu sa 50. výročiu založenia SAE a pozval ho na návštevu Slovenska.

Abú Zabí 14. novembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Slovenskej republiky Ivan Korčok na medzinárodnom podujatí Sir Bani Yas Forum 2021 v Dubaji, ktoré sa konalo od piatka do nedele, pozitívne zhodnotil nedávne diplomatické úsilie v regióne vrátane uzatvorenia Abrahámskych dohôd, ktoré posilňujú vyhliadky na mierové riešenia a ponúkajú nové možnosti spolupráce. TASR o tom v nedeľu informoval komunikačný odbor MZVEZ.

Šéf slovenskej diplomacie sa na medzinárodnej konferencii v Spojených arabských emirátoch (SAE) zameranej na politické a bezpečnostné dianie v regióne Blízkeho východu, stretol so svojím rezortným partnerom, šejkom Abdulláhom bin Zájed al-Nahjánom.

"Spojené arabské emiráty sú naším dlhodobým partnerom v regióne Blízkeho východu. S ministrom zahraničných vecí al-Nahjánom sme sa zhodli na tom, že zintenzívnenie vzájomných kontaktov - aj vďaka prebiehajúcej výstave EXPO Dubaj - chceme využiť na nadviazanie nových projektov spolupráce v obchodnej a ekonomickej oblasti, ako aj v rámci cestovného ruchu," uviedol Korčok.

Partneri prerokovali aj aktuálne otázky medzinárodného diania s dôrazom na bilaterálne, regionálne a multilaterálne iniciatívy na Blízkom východe. Jednou z najdôležitejších otázok pre stabilitu celého regiónu je pokračovanie medzinárodných rozhovorov k obnoveniu iránskej jadrovej dohody a s tým spojené dodržiavanie záväzkov.

"Je nevyhnutné, aby Irán nerobil ďalšie nezvratné kroky vo svojom jadrovom programe, pretože tak ohrozuje šance k obnoveniu jadrovej dohody. Bez nej sa dostaneme do úplne novej situácie s dopadom nielen na vzťahy Iránu so štátmi, ktoré sú signatármi dohody, ale aj s jeho susedmi a celým regiónom," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Korčok na stretnutí zablahoželal šejkovi Abdulláhovi bin Zájed al-Nahjánovi k blížiacemu sa 50. výročiu založenia SAE a pozval ho na návštevu Slovenska.